Norge lyfter den svenska kronan

Den svenska valutan lyfter mot både dollarn och euron idag. Det kan vi tacka Norge för.

Såväl de svenska som tyska tioårsräntorna sjönk något under torsdagens handel, i en förlängd rörelse efter ECB:s presskonferens med ordförande Mario Draghi där han avfärdade tidiga spekulationer om ett upphörande av de kvantitativa lättnaderna. Den tyska tioårsräntan är nu nere vid 0,10 procent och den svenska motsvarigheten handlas 15 punkter högre.

Grekland var återigen i marknadens blickfång efter att Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble uteslutit att det kommer att nås någon överenskommelse med långivarna till eurogruppsmötet den 24 april. Standard & Poors har även sänkt sitt kreditbetyg på Grekland till CCC+ från B-. Den tvååriga grekiska statsobligationsräntan var upp med över tre procentenheter till drygt 26 procent.

EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade under eftermiddagen att det vore katastrof om Grekland lämnade EMU, även om den ekonomiska och finansiella påverkan kan begränsas. Däremot skulle det genast leda till frågan vilket land som står näst på tur, enligt kommissionären.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras uppgav i en intervju att man arbetar hårt för att nå en kompromiss som respekterar såväl regeringens mandat från folket som EMU:s ramverk. Tsipras är ”bestämt optimistisk” om att det kommer att bli ett avtal med långivarna inom EU och IMF vid slutet av april och det har skett anmärkningsvärda framsteg i samtalen med långivarna avseende frågor som skatteinsamling och korruptionsbekämpning.

Finansminister Yanis Varoufakis förnekade uppgifter i Financial Times att Grekland ska ha bett om att få senarelägga en betalning till IMF.

På valutamarknaden stärktes kronan rejält mot såväl euron som dollarn. Bidragande till den starka svenska valutarörelsen kan vara att den norska kronan utvecklats väldigt starkt på senare tid, i linje med de starka oljepriserna. Utvecklingen för NOK har historiskt även påverkat den svenska valutan.

Euron stärktes samtidigt mot dollarn i en rörelse som kom främst under eftermiddagen, då amerikansk statistik över nya arbetssökande och påbörjade husbyggen överraskat på nedsidan.

Antalet påbörjade husbyggen steg till 0,926 miljoner enheter i årstakt i mars, vilket kan jämföras med en förväntning på 1,040 miljoner. Även byggloven var klart svagare än väntat.

Antalet nya arbetssökande steg med 12.000 till 294.000 förra veckan. Det var svagare än en förväntad nivå på 280.000. Philly Fed tillverkningsindex för april var endast marginellt starkare än väntat.

Stanley Fisher, medlem i Federal Reserve, upprepade att centralbankens första höjning av styrräntan beror på den inkommande statistiken. Det första kvartalet 2015 var svagt i USA men en ekonomisk vändning är redan på väg i USA, enligt Fischer.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson uppgav i ett tal under förmiddagen att man oroas av den låga inflationen och att man är beredda att göra mer om det skulle behövas, vilket är i linje med tidigare uttalanden från Riksbanken. Han pekade även på att det finns tecken på att inflationen nu har bottnat och är på väg upp.

”Ett förväntat mycket förutsägbart Riksbankstal. Ohlsson väljer en försiktig diskussionsväg, vilket är logiskt om man premiärdansar som vicechef”, kommenterade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Ledande prognosinstitut har höjt BNP-tillväxtprognosen för Tyskland till 2,1 procent för 2015, från föregående prognos på 1,2 procent som lämnades i höstas. Under 2016 bedöms ekonomin växa med 1,8 procent.

Prognosmakare, enligt ECB:s undersökning, har samtidigt höjt BNP-prognoserna för hela EMU avseende såväl 2015, 2016 som 2017.

Enligt Svensk Mäklarstatistik har bostadsrättspriserna under de senaste tolv månaderna stigit med 14 procent och villapriserna med 11 procent. Valueguards siffror pekade å sin sida på en prisuppgång på 18,7 procent för bostadsrätter och 12,7 procent för villkor. Aktiviteten på marknaden beskrivs som hög.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.