Northvolt-ägaren: ”De där 100-miljonerna har vi tjänat in sedan länge”

"Högljudda olyckskorpar" försöker få Northvolt kris att spilla över på andra gröna satsningar i norr, varnar aktieägaren Skellefteå Kraft. Vi har fått "något slags inbördeskrig" mellan norra och södra Sverige, menar VD:n Joachim Nordin. Han stämmer samtidigt in i delar av Northvolt-kritiken. "Alla projekt kommer inte vara lyckosamma", säger han till Affärsvärlden.
Northvolt-ägaren: ”De där 100-miljonerna har vi tjänat in sedan länge” - skekraft-nv2
Joachim Nordin, VD, Skellefteå Kraft. Foto: Pressbild och TT

En av få Northvolt-ägare som lyfter på luren när journalister ringer är Skellefteå Kraft. Det kommunala energibolaget investerade 100 Mkr 2018 – långt innan den första spaden hade satts i marken.

När tingsrätten beviljade dotterbolaget Northvolt Ett Expansion AB konkurs i förra veckan gick Skellefteå Kraft från att vara aktieägare till att även vara fordringsägare.

Skellefteå Krafts VD Joachim Nordin svarar kortfattat på frågor om konkursen.

“Att de har haft problem hos Northvolt är ingen överraskning”, säger han.

Vid månadsskiftet hade Skellefteå Kraft obetalda fakturor på 6,9 Mkr, moms inkluderat, hos Northvolts dotterbolag, uppger Nordin.

Men det har inte påverkat Skellefteå Krafts investeringsvilja i Northvolt. Det har aldrig varit aktuellt att delta i ny någon kapitalresning, enligt Joachim Nordin.

“Den handlade om att få det här att hända”, säger han om den initiala investeringen och pekar på att den gjordes tillsammans med flera tidiga Northvolt-partners som Vattenfall, ABB och Scania.

Trött på “olyckskorpar”

Joachim Nordin varnar nu för att kritiken mot Northvolt spiller över på andra gröna projekt i norra Sverige.

“Jag tycker att det är viktigt att inte låta problem kopplade till specifika bolag eller projekt används som bevisföring för att omställningen inte behövs eller är bra för Sverige”, säger han.

“Det är väl som alla affärer har varit historiskt sett. Alla projekt kommer inte vara lyckosamma – vissa blir framgångsrika, andra behöver omtag. Men det är inte så att omställningen stannar av för det”, fortsätter han.

Samtidigt ger Joachim Nordin de “högljudda olyckskorparna”, som han benämner flera kritiska röster i en debattartikel, rätt i delar av kritiken (den enda omnämnda är ekonomiprofessorn Magnus Henrekson).

“Utmaningen och komplexiteten ska inte underskattas. Det är rimligt också att ställa frågor om hur snabbt verksamheten bör skalas upp och hur lönsamheten ska nås på bästa sätt”, säger Joachim Nordin och lägger till:

“Det är väl bra att man ifrågasätter det.”

“Utmaningen och komplexiteten ska inte underskattas”, säger Joachim Nordin, VD för aktieägaren Skellefteå Kraft.

“Tjänat igen för länge sedan”

Skellefteå Krafts Northvolt-investering gjordes året innan Joachim Nordin tog över som VD. På frågan om det var rätt beslut sett i backspegeln ger han ett jakande svar.

“Jag tror att det här har skapat förutsättningar för hela näringslivet i vår region. Det har gjort att vi har fått massvis av nya kunder”, säger Joachim Nordin och fortsätter:

“De här hundra miljonerna vi investerade har vi tjänat igen sedan länge på annat än Northvolts fakturor.”

Kundtillströmningen för det kommunala energibolaget har lett till en kraftigt ökning i antalet anställda.

“Vi har lättare att rekrytera samt även fått både fler och mer kvalificerade sökande”, säger Joachim Nordin som tycker det sprids en felaktig bild om att Northvolt skulle ha utarmat den lokala arbetsmarknaden.

Han tycker också det förekommer felaktiga uppgifter om kostnaderna för Skellefteå kommun och hänvisar till en intervju med ekonomen Magnus Henrekson.

“Han påstår bland annat att Skellefteå kommun investerar 27 miljarder för Northvolts skull, medan det korrekta är att kommunen har investerat 100 miljoner kronor i att färdigställa industriområdet där fabriken är placerad”, skriver Joachim Nordin i en debattartikel i Aftonbladet.

Magnus Henrekson, nationalekonom, har varit starkt kritisk flera av satsningarna i norra Sverige. Foto: Lisa Hallgren / SvD /

Uppskattningen 27 miljarder kronor kommer från en SKR-rapport och avser Skellefteå kommuns investeringar 2016–2025. Det är mest i hela landet per invånare, vilket Northvolt är en förklaring till enligt SKR.

Är det inte bara så enkelt som att ni pratar om helt olika siffror här?

“Jag tycker han säger det rätt bra, kommunalrådet i Skellefteå (Lorens Burman, reds. anm.), att kommunen har en strategi man jobbar efter. Det är inte Northvolts utan Skellefteås strategi och plan”, säger Joachim Nordin.

“Skellefteå Kraft är också en del av kommunkoncernen och vi investerar väldigt mycket, men det är på affärsmässig grund. Det låter som att vi skulle stoppat in skattemedel”, fortsätter han.

Efter intervjun lägger han till en skriftlig kommentar till SKR-rapporten:

“Vi uppfattar att rapporten inte direkt tillskriver investeringsbehovet på 27 miljarder till Northvolts etablering, utan istället som en konsekvens av kommunens målsättning att bli 90 000 invånare.”

Nord–syd-konflikt

Den gröna omställningen har blivit en nord–syd-debatt, upplever Joachim Nordin. Elfrågan är ett bärande skäl till det.

“Jag tror inte det var en så bra idé att gå ut i starten och prata om att det behövs 70 terawattimmar om vi ska ställa om stålindustrin. Det skapar rädslor och funderingar om hur det här ska gå.”

“Men jag är helt övertygad om att det här är en gradvis omställning. Det är inte så att vi plötsligt har ett behov av 70 terawattimmar – det växer fram över tid. Och sker det inte i harmoni med rätt pris på elen så blir inte dessa projekt av. Då behövs ju inga 70 terawattimmar. Jag tror det har skapat onödig rädsla för att elen ska ta slut.”

Det var dålig kommunikation?

“Om jag vore den som kommunicerade det skulle jag nog tänka att det var inte så smart. Det har skapat någon form av nord–syd-debatt och diskussion huruvida detta är bra för Sverige.”

En nord–syd-debatt?

“Ja, det känns inte speciellt bra eftersom den stora fajten är mellan Kina, Europa och USA.”

“Sen finns det alltid konkurrens inom Europa kring vilka länder som ska ta ledartröjan. I det ligger Sverige jättebra till. Men att vi ska ha något slags inbördeskrig inom Sverige, istället för att jobba för Sverige känns inte konstruktivt.”

Vilka utmaningar ser du själv för att de här stora projekten ska bli av? 

“I dagsläget är det elinfrastrukturen som blir största frågan kring platserna. I nästa steg effekten. Där har vi på Skellefteå Kraft sett potentialen i vår storskaliga reglerbara vattenkraft.”

“Investerar man på rätt sätt och får rätt förutsättningar finns det 25% mer kapacitet att ta ut ur vår reglerbara vattenkraft i Sverige, vilket motsvarar mer än alla tre reaktorer i Forsmark.”

Disclaimer: Magnus Henrekson är ledamot i Stiftelsen Affärsvärldens styrelse om äger tidningen Affärsvärldens varumärke och utgivningsbevis. Stiftelsen har inget inflytande över Affärsvärldens redaktion.

Läs ocksåNorthvolt: Över 300 anställda får sparken

Läs också: Kraven strömmar in till Kronofogden efter Northvolt-konkursen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF