Nrep köper 51% av Klövern – negativ resultateffekt på 1 miljard för Corem

Fastighetsinvesteraren Nrep blir ny majoritetsägare i Klövern och har allokerat 6 miljarder kronor för affären. Försäljningen innebär en negativ resultateffekt för både Corem och ALM Equity på cirka 1 miljard kronor vardera.
Nrep köper 51% av Klövern – negativ resultateffekt på 1 miljard för Corem - Kista Square Garden Klövern
Kista Square Garden. Foto: Klövern

Nrep förvärvar en majoritetsandel (51 %) i bostadsbolaget Klövern, av Corem Property Group, ALM Equity och Broskeppet Bostad, för 2,5 miljarder kronor.

Nrep har allokerat cirka sex miljarder kronor för affären, varav tre till fyra miljarder kommer att investeras i nyemissioner. Ambitionen är att inom ett fåtal år komma upp till omkring 2 000-3 000 byggstarter per år, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Affären, som aviserades av Klövern i april utan att namnge köparen, uppges göra det möjligt för Klövern att färdigställa sin projektportfölj på cirka 24 000 bostäder, och därmed nå ambitionen om att bli ett av Sveriges största bostadsbolag.

”I ett läge när bostadsmarknaden i Sverige har tvärnitat känns det verkligen bra att vi tillsammans med vår nya huvudägare Nrep kan börja bygga bostäder i första hand i Stockholm. Vår ambition är att starta cirka 800 bostäder redan 2023”, säger Patrik Mellgren, VD på Klövern.

NEGATIV PÅVERKAN på COREMs och ALM:s RESULTAT

Förvärvet ses av Nrep som ett bra tillfälle att öka sin närvaro i en marknad som trots rådande utmaningar har en stark efterfrågan driven av ett långvarigt underskott på bostäder.

”Vi ser stor potential i Klövern som bolag. Med en kombination av den fina bostadsportföljen, vår expertis och finansiella tyngd vill vi fortsätta att utveckla Klövern till en stark aktör som påverkar hela branschens utveckling”, säger Rickard Langerfors, bostadschef, Nrep.

Tillträde sker i augusti. Då kommer Nrep att teckna sig för aktier i en riktad nyemission från Klövern för en miljard kronor. Nrep kommer efteråt att äga 65% av Klövern.

Affären innebär en väsentlig likviditetseffekt för Corem, uppgående till 1,4 miljarder kronor under 2023. I samband med transaktionen kommer innehavet i Klövern omklassificeras från andelar i intressebolag till finansiella tillgångar värderade till verkligt värde. Den bokföringsmässiga effekten av affären innebär en bedömd negativ resultateffekt om cirka 1 miljard kronor, vilket redovisas i andra kvartalet 2023. I händelse av en framtida exit kan Corem komma att erhålla en tilläggsköpeskilling om cirka 250 miljoner kronor, som indexjusteras.

”För Corem frigör affären också likviditet som kan användas till att lösa obligationer vi har med förfall under 2024. Det stärker oss ytterligare”, säger Rutger Arnhult, VD på Corem.

Emissionen innebär också att ALM Equitys ägarandel faller till 16%. Innehavet i Klövern kommer också att omklassificeras till finansiella tillgångar till verkligt värde i samband med transaktionen. Enligt ALM Equity medför transaktionen en negativ resultateffekt på 0,9 miljarder kronor, vilken redovisas i Q2 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets