Nu ökar rabatten i investmentbolagen

Det är fult att skryta, men onödigt att låta bli, brukar en av mina vänner säga. Med detta sagt vågar jag kanske påminna läsaren om den senaste genomgången av börsens investmentbolag.

Det var i februari i år och artikeln rubricerades “Investor tar täten”. De aggressiva utdelningsförslagen från Investors portföljbolag har drivit kurserna i de underliggande tillgångarna och så här långt in på året stämmer min prognos ganska bra: Investor har tagit täten. Kursutvecklingen i tabellen visar detta med tydlig önskvärdhet.

Men i ärlighetens namn ska också felbedömningarna granskas. För min egen del var det Kinnevik, som jag trodde skulle gå bra, med tillägget att risken var störst i jämförelse med de andra bolagen. Kinnevik har – inräknat de aktier man fått i nyligen utdelande Invik – backat med 3,5 procent, mestadels beroende på att marknaden fortfarande skyr Tele 2-aktien.

Men ovanstående personliga reflektioner är inte det viktiga; nej, det viktiga ligger i att trenden ser ut att vara bruten – rabatten minskar inte längre, tvärtom.

Börsens investmentbolag har i alla tider handlats med stora rabatter, det vill säga att tillgångarna minus skulderna överstigit börsvärdet. Historiskt har det också gällt för andra sektorer, framför allt fastighetssektorn. De senaste åren har intresset för reala tillgångar lett till en total omvärdering av fastighetssektorn och under fjolåret började sektorn plötsligt att handlas med premie, något som fortfarande gäller.
Beteendet smittade av sig på investmentbolagen; rabatterna sjönk i hela sektorn och såväl Bure som Ratos handlades till kraftiga premier. Just de två bolagen är lite annorlunda, eftersom de innehåller onoterade tillgångar och åsikterna på marknaden går isär om vilka de egentliga värdena är.

Mer intressant var därför att Öresund, med finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg i spetsen, handlades till hela 20 procents premie. Visserligen har de båda herrarna ett fantastiskt track record, men ändå; den stora premien var något av ett skifte i hela marknaden. I dag är den borta.

Industrivärden handlades i början av året till en rabatt på strax över 10 procent men ligger nu återigen och nosar runt 20-procentsstrecket. Investor, som ett tag hade en rabatt runt 20 procent, har nu en rabatt på nästan 30 procent. Låt vara att det finns en osäkerhet i hur teleoperatören 3 ska värderas, men det bevisar att aktien bara stigit på framgångarna i de underliggande tillgångarna, inte på en minskad rabatt.

Rabatterna har också ökat i Latour och Lundbergs. Ratos är väl den enda aktien som håller sig på vårens nivå; den handlas fortfarande med premie. Med vår syn på Bure finns det inte längre någon premie där.

I fallet Industrivärden hör den ökade rabatten troligen ihop med att Fredrik Lundberg tydligt deklarerat att han inte tänker köpa fler aktier. Men det går inte att komma ifrån att bolagen gjort mycket aktieägarvänliga saker under året
l Investor har fått flera portföljbolag att höja utdelningen och göra inlösen (Atlas Copco och snart Gambro) och har medverkat till att Electrolux ska klyvas i två. Därtill sålt Bredbandsbolaget och omfinansierat 3.

l Industrivärden har medverkat till stora inlösenprogram i Sandvik och SSAB och sätter denna vecka Indutrade på börsen.
l Kinnevik har delat ut Invik till aktie­ägarna.
l Lundbergs har genomfört extrautdelningar i Hufvudstaden och NCC.

Förvaltningskostnaderna är dessutom under kontroll i samtliga bolag. Ändå har rabatterna ökat och, i enstaka fall, premierna minskat. Märkligt nog sker detta i ett klimat där hedgefonderna får alltmer påverkan. Man skulle kunna tro att deras jakt på arbitrage skulle få rabatterna att fortsätta minska. Men i stället för att Investor började närma sig Industrivärdens låga rabatt, närmade sig Industrivärden Investors höga rabatt.

Det är svårt att sia om huruvida detta är en återgång till historien och om vårens glada dagar bara vara en liten parentes eller om det nu uppstått ett tillfälle att spekulera i fallande rabatter. Troligtvis kommer Investors rabatt att sjunka i takt med att portföljen förändras under nye vd:n Börje Ekholm. Vad som ska få ner Industrivärdens rabatt är dock svårt att se, varför de båda aktierna snart lär handlas till runt 20 procents rabatt. Och där kommer de nog att harva ett tag, ty maktbolag är och förblir maktbolag.

Börsen kommer aldrig att helt ta till sig bolag som behåller vissa innehav av historiska eller av strategiska skäl. Investor, Industrivärden och Kinnevik kommer därför att handlas med rabatt såvida inga riktigt stora förändringar sker.
På motsvarande sätt är det helt motiverat att Öresund inte har någon rabatt eftersom bolaget bara är intresserat av att tjäna pengar (någon premie är dock inte motiverad).

Ratos är lite annorlunda, eftersom det är ett sätt för småsparare att få del av ett riskkapitalbolag, men personligen skulle jag inte köpa aktien på de nuvarande nivåerna.

Vilka aktier ska man då köpa? I dagsläget rekommenderar nästan alla Investor, vilket är ett varningstecken. De bästa affärerna görs ofta när man går emot strömmen. Jag föreslår därför en närmare titt på det Gustaf Douglas-kontrollerade Latour.

Största innehaven i Latour är Assa Abloy och Securitas som båda haft ett ganska trist börsår, men är företag med fina kassaflöden och starka marknadspositioner. Latour innehåller också en industrigrupp som är lågt värderad och gynnas av nuvarande konjunktur. Dessutom har även Latours rabatt ökat ganska kraftigt, varför man i dag kan få portföljen till över 20 procents rabatt. Det är billigare än det varit på mycket länge och lockar till köp.

________________

Rabatterna ökar
Bolag Kursutveckl. i år, % Substansrabatt, %** Kommentar

Bure 22 0 Den stora omvärderingen har redan skett, interna förbättringar inom portföljbolagen kan driva Bure-kursen lite till.

Industrivärden 12 18 Finaste portföljen, som vanligt. C-aktien lockar mest, eftersom rabatten är ännu högre där.

Investor 37 29 Ett bra år och aktien lär rulla vidare. Rabatten omotiverat hög, men frågan är om de underliggande tillgångar har så mycket mer att ge för närvarande. Liten brasklapp för att rabatten är mindre om man väljer att se på 3 med lite mer negativa ögon.

Kinnevik* -3,5 26 Det är svårt att se några anledningar till att rabatten ska sjunka på kort sikt. Snarare är Kinnevik ett bra sätt att komma in i Tele 2 med rabatt.

Latour 6 23 Bolagets industrinnehav är för lågt värderade och Assa och Securitas står still – lägg till ökad rabatt och det börjar dofta fyndläge.

Lundbergs 12 19 Välskött och stabilt, men portföljen inte särskilt spännande i dagsläget.

Ratos 21 -8 Precis som i Bure har redan den stora omvärderingen skett. Men den höga utdelningen är attraktiv.

Öresund 6 0 Portföljen inte så kul och aktiviteten låg. Öresund verkar vänta på ett börsras för att än en gång ge sig på en omstrukturering.

*Inklusive utdelning av Invik-aktier.
**AFV:s uppskattning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight