Alexis Tsipras
Nu ställs Greklands toppolitiker mot varandra
På torsdagskvällen meddelade Greklands premiärminister och tillika Syriza-ledaren Alexis Tsipras att han avgår och att nyval ska hållas den 20 september.
I samband med detta har en vänsterfraktion, bestående av 25 parlamentsledamöter, meddelat att de lämnar Syriza för att starta ett eget parti: Demokratiska Unionen, som ska ledas av energiminstern Paniogotis Lafazanis.
Den före detta finansministern Yanis Varoufakis är inte en av de 25 dissidenterna. Han står fortfarande han bakom partikamraten Tsipras. Om det stödet består är högst oklart. I en intervju med franska L’Observateur som publicerades på torsdagskvällen säger Varoufakis att Syriza ”har förrått den stora majoriteten av det grekiska folket” och att ”han inte tänker vara en del av något parti som tänker implementera det lånepaket som Grekland och långivarna kom överens om den 13 juli”. Dessutom rapporterar grekiska medier på fredagen att ytterligare fyra parlamentsledamöter kan komma att lämna Syriza. Om Varoufakis är en av dem återstår att se.
Att vänsterfalangen nu lämnat partiet gör att Syriza med Tsipras i spetsen kan röra sig mer mot den politiska mittfåran. Eftersom Demokratiska Unionen är för ett utträde ur eurosamarbetet ser det cckså ut som att väljarna får två tydliga alternativ vid valet i september:
1. Stanna i EMU och acceptera åtstramningarna.
2. Lämna eurosamarbetet, återinföra drachman och ensamt ta itu med landets skuldberg.
I dagsläget lutar det mesta åt att Alexis Tsipras blir återvald till premiärministerposten. Trots en rad brutna vallöften och att han ingick en uppgörelse med långivarna som var sämre än den som grekiska folket röstade mot, är stödet för honom fortfarande stort. Enligt en väljarundersökning i mitten av juli ansåg 60 procent av grekerna att han var bäst lämpad som premiärminister, följd av Varoufakis (28 procent).
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.