Ny lista från FI: Så stor är blankningen egentligen

Finansinspektionen har publicerat en ny sammanställning av utestående blankningspositioner över 0,1% i svenska börsbolag. Här är listan över de 10 mest blankade aktierna.
Börsen, aktier, aktiefonder, blankade
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Under onsdagen gick Finansinspektionen ut med en sammanställning av de mest blankade aktierna, som inkluderade positioner över 0,1%. Tidigare har FI endast redovisat positioner över 0,5%, vilket ger en helt annan bild av blankningsgraden. Mest populära aktien bland blankarna är Electrolux, där 16,1% av kapitalet är blankat. Om endast positioner över 0,5% hade räknats in hade blankningsgraden landat på 7,1%.

När är även de mindre blankningspositionerna tas med så letar sig bolag som Scandic, Thule och SBB sig också in på listan över de mest blankade bolagen.

De tio mest blankade aktierna

Bolag Summa blankning %
Electrolux 16,1
Scandic Hotels Group 13,9
Elekta 13,7
Thule Group 12,9
SBB 12,1
Fingerprint Cards 11,4
Mips 11,1
SKF 10,5
Securitas 9,7
Sinch 9,4

I Finansinspektionens lista publiceras korta nettopositioner som passerat 0,1% av det emitterade aktiekapitalet i noterade bolag. Således inkluderar inte summan som visar hur många procent totalt av det emitterade aktiekapitalet som har blankats korta nettopositioner under denna procentsats. Summan kan också innehålla avvikelser på grund av bolagshändelser, till exempel nyemissioner.

Nyligen skrev också Affärsvärlden om att blankarna ligger på plus i samtliga sina favoritcase. Du kan läsa mer här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.