Ny rapport: 60% av innehållet ChatGPT återger innehåller plagiat

60% av de svar som OpenAI:s chattrobot ChatGPT 3,5 ger till användarna innehåller någon form av plagiarism.
Microsoft
Fot: AP Photo/Rick Rycroft/TT

Det framgår av en ny rapport från Copyleaks som specialiserar sig på AI-baserade textanalyser och säljer verktyg som upptäcker plagiat till företag och skolor, som Axios tagit del av.

ChatGPT har varit föremål för kritik angående just plagiat sedan tidigare. Bland annat när flera författare och låtskrivare skrev en gemensam artikel i New York Times där de anklagade chatroboten för att vara tränad på varumärkesskyddat material och att den bara ”spottar ur sig” exakta kopior av materialet.

Detta ledde till att New York Times stämde storägaren Microsoft och OpenAI med anklagelsen om att systemen gör ”omfattande kopiering som utgör upphovsrättsintrång”. OpenAI svarade då att direkt kopierade svar är en ”sällsynt bugg” och att New York Times hade manipulerat sina så kallade prompts.

Prompt är den uppmaning som man ger en AI-chattbot och vill att den agerar på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.