Nyhets-PM

Fondmäklare går samman

* Fondkommissionären JP Nordiska köper branschkollegan Aragon genom en apportemission. Genom affären kommer Aragons ägare, isländska Kaupthing, att bli JP Nordiskas största ägare med 28 procent av aktierna. Sammanslagningen spås ge en årlig resultatförbättring på 75 miljoner kronor per år från och med fjärde kvartalet i år. Personalen kommer att minskas med cirka 100 personer från dagens sammanlagt 350 anställda.

Övrigt

* Ericssons storägare röstade på den extra bolagsstämman igenom styrelsens förslag om en nyemission på 30 miljarder kronor. Men protesterna från småägarna var stundtals hårda. I samband med stämman köpte Investor ytterligare 28 miljoner B-aktier i Ericsson och höjde därmed sin andel av kapitalet i bolaget från 4,7 till 5,0 procent.

* Sandvik slipper betala ett skattekrav på 131 miljoner kronor. Skattemyndigheten i Gävle slarvade bort ärendet och krävde pengarna först när preskriptionstiden gått ut. Pengarna kommer att förbättra Sandviks nettoresultat för i år med cirka 120 miljoner kronor.

Ekonomi & politik

* Bankerna måste bry sig mer om kunderna än om dem som säljer produkterna. Det är en väg att öka förtroendet för aktiemarkanden, anser riksbankschefen Urban Bäckström.

Personnytt

* Skanskas vd Claes Björk lämnar företaget senast när hans förordnande går ut om ett år. Styrelsen har satt i gång sökandet efter en efterträdare.

Internationell politik

* Högern gick fram rejält i första omgången av det franska parlamentsvalet. Det är framför allt socialistpartiets koalitionspartner kommunisterna som tappat. Fransmännen tycks ha röstat mot samregerandet mellan en högerpresident (Jacques Chirac) och en socialistisk regering. Extremhögern med partiledaren Jean-Marie Le Pen gick tillbaka kraftigt både jämfört med den stora framgången i presidentvalet i våras och med förra parlamentsvalet. Andra valomgången hålls på söndag.

* USA:s president George W Bush inrättar ett terroristdepartement. CIA, FBI och regeringen med Bush i spetsen har kritiserats för att inte ha gjort allt de kunnat för att förhindra attentaten den 11 september.

* Bruket av så kallade gyllene aktier inom EU kommer att begränsas kraftigt sedan EU-domstolen dömt ut dem i en rad fall i Frankrike, Portugal och Belgien. Gyllene aktier ägs av staten och ger vetorätt i samband med till exempel fusioner.

* EU-domstolen har underkänt konkurrenskommissionären Mario Montis beslut 1999 att stoppa fusionen mellan brittiska researrangörerna Airtours och First Choice. Affären är dock inte längre aktuell. EU:s konkurrensmyndighet har fått mycket kritik och håller på att reformeras.

* EU-kommissionen väntas ställa sig kallsinnig till önskemål om lättnader när det gäller licenser för 3G-näten för mobiltelefoni.

* USA har, liksom EU för några veckor sedan, gett Ryssland status som marknadsekonomi. Det betyder ökade möjligheter för ryska företag att komma in på den amerikanska marknaden.

* Den kinesiska regeringen tänker minska skattelättnaderna för utländska företag i särskilda ekonomiska zoner. En orsak är att inträdet i världshandelsorganisationen WTO försvagat Kinas finanser.

Internationellt näringsliv

* Amerikanska halvledarjätten Intel sänkte i slutet av förra veckan sin försäljningsprognos för andra kvartalet och drog med sig USA- och Europabörserna ned. Amerikanska bioteknikföretaget Biogens varning oroade ytterligare, liksom beskedet från Tyco att konglomeratet ska undersöka hur den sparkade chefen använt bolagets pengar (se nedan). Bland andra aktierna i Nokia, Vivendi och Deutsche Telekom drabbades.

* Chefen för det stora amerikanska konglomeratet Tyco, Dennis Kozlowski, anklagas för skattesmitning i samband med konstaffärer och har avgått. Beskedet ledde till att aktien föll kraftigt, första dagen med 25 procent. Kozlowki personifierade genom en rad aggressiva affärer 1990-talets uppåtgående aktiemarknad.

* Både New York-börsen och amerikanska tekniktunga Nasdaqbörsen föreslår i spåren av de många företagsskandalerna hårdare krav på ägarstyrning för noterade bolag. Förslagen måste godkännas av börsmyndigheten SEC.

* Mäklarfirmorna fortsätter att skära bland dem som sysslar med företagsaffärer (corporate finance). Schweiziskägda UBS Warburg sparkar mer än var tionde som sysslar med sådana i London och amerikanskägda Schroder Salomon Smith Barney skär också ytterligare. Totalt har 40 000 finansjobb försvunnit i Europa i år, enligt nyhetsbyrån Bloombergs.

* Problemdrabbade amerikanska klädkedjan GAP:s försäljning minskade mindre än väntat i maj. För den amerikanska detaljhandeln som helhet föll dock försäljningen oväntat mycket i maj. En följd av dåligt väder, tror man.

* France Telecoms redan ansträngda balansräkning har belastats ytterligare sedan tyska kraftföretaget Eon utnyttjat en option som tvingar den franska operatören att köpa tillbaka aktier i mobiloperatören Orange.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.