Nytt årslägsta på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett veckans sista handelssession med en nedgång till nytt årslägsta i spåren av gårdagens och morgonens nedgångar i USA och Asien. Industribolagen tillhörde förlorarna medan mer defensiva aktier stod emot något bättre.
Stockholmsbörsen
Foto: TT

Strax före klockan 9.45 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 2,3 procent till 1.644. Aktier för närmare 4 miljarder var då omsatta. Utvecklingen var liknande för de ledande europeiska indexen, där DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris backade omkring 2,3 procent.

I storbolagsindexet OMXS30 drog riskaversionen en linje mellan defensiva och konjunkturkänsliga bolag, där den förra stod emot något bättre medan industribolagen fyllde den nedre halvan av topplistan. SKF, Ericsson, SSAB och Autoliv tillhörde den digra listan med aktier som var ner en bra bit över 3 procent.

I motsatt ände var Astra Zeneca bäst, och enda aktie på plus, med en uppgång 0,5 procent. Även Getinge syntes i toppen och var ner 0,8 procent. Medicinteknikbolagets aktie rusade 9 procent på torsdagseftermiddagen. En förklaring som vädrades var WHO:s uppmaning till coronavirusdrabbade länder att säkerställa tillgången till ventilatorer.

Bland de relativa vinnarna bland storbolagen fanns även de båda teleoperatörerna Telia och Tele2 och Essity. Kursnedgångarna för denna trio var i spannet 1,4 och 1,2 procent.

Surgical Science föll 14,6 procent efter att på torsdagen flaggat för att försäljningen för affärsområdet Educational Products kan bli cirka 50 procent lägre än förväntat under första kvartalet 2020 till följd av coronaviruset. För affärsområde Industry/OEM är det i dagsläget svårare att bedöma hur stor påverkan blir på försäljningen.

På Oslobörsen fortsatte flygbolaget Norwegian sin kräftgång och aktien föll ännu en gång närmare 16 procent. Förutom coronavirusets fanns även flera rekommendationssänkningar. Bland annat har ABG Sundal Collier sänkt rekommendationen till sälj (behåll) med ny riktkurs 8 norska kronor (38). I Stockholm var SAS ner 5,2 procent.

Guldpriset har fortsatt att stiga och närmade sig under natten och morgonen nya rekordnivåer. Guldgrävarna Lundin Gold och Semafo var båda upp närmare 4 procent.

S2 Medical redovisade såväl en tilltagande förlust efter skatt som minskade intäkter för det fjärde kvartalet. För helåret var dock intäkterna upp och bolagets vd uppger sig tro på “en stor ökning i tillväxttakten över de kommande åren”. Marknaden ställde sig positiv och aktien handlades upp drygt 6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.