300 bankirer kan avgöra Northvolts framtid

50 miljarder, 23 banker och 300 bankirer. Idag kan de avgöra framtiden för Northvolt när några av världens största banker samlas till stormöte om lånen till batterifabriken i Skellefteå. Affärsvärlden har tagit del av dokument från de intensiva förhandlingarna. Läs om:
✓ Sms:en från Northvolt-chefen till Riksgälden
✓ Spindeln i nätet – banken som håller i taktpinnen
✓ Northern lights – gruppen bakom största gröna lånet någonsin
300 bankirer kan avgöra Northvolts framtid - nv-langivare
En fransk bank är spindeln i nätet när över 300 bankirer samlas. Foto: TT

Under fredagen samlas några av världens största banker och finansinstitutioner till ett möte som kan avgöra Northvolts framtid.

Det handlar om rekordlånet som batteritillverkaren säkrade vid årsskiftet på drygt 50 miljarder kronor. Bakom konsortiet står 23 kommersiella banker och flera andra finansinstitutioner. Internt kallas projektet för “Northern lights” – norrsken.

Betydande delar av lånen garanterades med kreditgarantier från bland andra svenska Riksgälden, franska Euler Hermes och italienska Nexi. Bara Riksgäldens garantier uppgår till över 15 miljarder kronor.

Northvolt har totalt tagit in omkring 120 miljarder kronor i lån och direkt finansiering hittills. “Northern lights”-projektets andel är med andra ord betydande, varför också utfallen av långivarnas diskussioner är helt avgörande.

Ska finansiera Skellefteåfabriken

Lånepaketet skulle gå direkt till fabriksbygget i Skellefteå. Enligt Northvolt för att finansiera utbyggnad av katodproduktionen, tillverkningen av battericeller såväl som en intilliggande återvinningsanläggning. Lånet skulle också refinansiera ett skuldpaket på 1,6 miljarder dollar från 2020.

Bolaget har dock haft stora problem med tillverkningen av katod och nyligen blev det klart att Northvolt lagt produktionssteget i malpåse, för att fortsätta importera stora mängder från Kina.

Om det är detta eller andra krav från långivarna som stoppar lånen från att betalas ut är oklart, men känt är att Northvolt försökt omförhandla lånevillkoren.

Intensiva förhandlingar

Under sommaren har det pågått intensiva förhandlingar mellan långivarna och Northvolt, vittnar dokument som Affärsvärlden tagit del av.

Spindeln i nätet är den franska investmentbanken Crédit Agricole, som skickat inbjudningar till “All lenders call” och digitala omröstningar långivarna emellan.

Till ett Teams-möte den 13 september med Northvolt var omkring 300 bankirer inbjudna, vilket säger något om skalan som förhandlingarna nu förs i.

Alla banker som Affärsvärlden har varit i kontakt med avböjer att kommentera. De flesta hänvisar till banksekretess.

“Vänligen förstå att vi inte kommenterar ärendet”, skriver Markus Wierl, talesperson på Siemens Financial Services i ett mejl.

“Tyvärr kan vi inte hjälpa dig den här gången och avböjer att kommentera”, skriver Philipp Schröter, talesperson för J.P. Morgan i Norden.

Möten på Riksgälden

Ett av flera sms från Hartman till en tjänsteman på Riksgälden.

Northvolts transformationschef, och tidigare CFO, Alexander Hartman har också haft återkommande avstämningar över telefon med en tjänsteman på Riksgälden, visar sms som Affärsvärlden tagit del av.

Riksgälden har vid sidan om mötena med Northvolt haft åtminstone ett fysiskt möte på kontoret på Olof Palmes gata i Stockholm under september “för att bolla lite idéer” med ansvariga på statliga Svensk Exportkredit, som är en av långivarna. Även det framgår av sms.

Bankerna som förhandlar

Med i lånekonsortiet finns förutom redan nämna banker internationella jättar som nederländska ING, tyska Deutsche Bank och spanska Banco Santander. Andra långivare är Korea Eximbank och japanska SMBC Bank.

Flera svenska bankirer deltar i långivarnas möte där de representerar bland annat Swedbank, SEB, Citi och DNB, enligt mötesinbjudningarna.

Långivarna har tagit in den amerikanska investmentbanken PJT Partners som finansiell rådgivare som samarbetar med advokatbyrån Milbank.

Långivare som garanteras av Riksgälden

Svensk Exportkredit

ABN AMRO Bank

Banco Santander

Bank of Montreal

BNP Paribas Fortis

Crédit Agricole Corporate and Investment Bank

Danske Bank

Deutsche Bank

DNB Bank

European Investment Bank

ING Bank

Intesa Sanpaolo

J.P. Morgan

KfW IPEX-Bank

MUFG Bank

NATIXIS

Nordic Investment Bank

Siemens Bank

SEB

SMBC Bank

Standard Chartered Bank

Swedbank

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.