Odramatisk start för Telia

Telia fick en lugn start på börsen, från utförsäljningspriset på 85 kronor per aktie steg kursen till 88,50, senast betalt. Intresset för den hittills största börsintroduktionen i Norden var stort. Drygt en miljon personer hade nappat på erbjudandet, som övertecknades fyra gånger. På grund av den stora efterfrågan säljer staten ut totalt 30 procent av aktierna.

Företagsköp

Försäkringsbolaget Folksam köper 60 procent av KPA, vars ägare, kommun- respektive landstingsförbundet, behåller resterande 40 procent.

Investmentbanken Alfred Berg köper den norska kapitalförvaltaren Industrifinans Förvaltning för 820 miljoner norska kronor.

Danska Icopal fortsätter att avvisa Trelleborgs bud på företaget, trots en höjning från 380 till 420 danska kronor per aktie.

Övriga affärer

Skanska säljer sin trägolvsverksamhet till riskkapitalbolaget Nordic Capital och den schweiziska industrigruppen Hiag Holding. Skanska gör en realisationsvinst på ca 225 mkr på affären.

Investmentbolaget Investor och Hongkong-konglomeratet Hutchison Whampoa söker en av de fyra licenser till den tredje generationens mobiltelefoni som delas ut i Sverige i höst.

Övrigt

Skandia sätter ett tak för koncernchefen Lars-Eric Peterssons bonus. Det innebär att den för år 2000 kan bli högst en årslön, det vill säga sex miljoner kronor, att den betalas ut först om tre år och då i förhållande till Skandia-aktiens utveckling.

WM-datas grundare och f.d. VD Thord Wilkne och andra personer i företagets ledaning hotas av åtal för skattebedrägeri. De är misstänkta för att ha betalat anställdas övertid med obeskattade resor och dyra presenter.

Nya företag

Telenorägda Bravida går ihop med svenska BPA och bildar en installationsjätte med allt från VVS till el- och IT-system. Det nya företaget, som kommer att heta Bravida, får ca 13.000 anställda och en omsättning på drygt 13 miljarder kronor. BPA:s ägare och Telenor kommer att äga vardera 48 procent av det nya företaget; företagsledningen resten.

Personnytt

Gambros VD Mikael Lilius avgår för att i stället bli chef för det finländska energiföretaget Fortum.

Volvo Personvagnars VD Tuve Johannesson lämnar sin post och efterträds av Hans-Olov Olsson, i dag chef för företagets USA-verksamhet. Johannesson blir vice ordförande i Volvo Personvagnar.

Chefen för tyska Mannesmanns telekomdel, Lars Berg, hoppar av som en följd av att brittiska mobiltelefonjätten Vodafone-Airtouch köpt företaget.

Internationell politik

Syriens president sedan 30 år, Hafez al-Assad, har dött, vilket stör fredsprocessen i Mellanöstern. Han väntas efterträdas av sin son Bashar.

Israels premiärminister Barak led ett svårt politiskt nederlag när flera av parterna i hans breda koalition stödde oppositionens krav på att upplösa parlamentet och hålla tidiga val.

Den sista reaktorn vid kärnkraftverket i Tjernobyl, som 1986 orsakade den värsta kärnkraftsolyckan hittills, stängs den 15 december, lovade ukrainska regeringen i samband med ett besök av den amerikanska presidenten Bill Clinton.

Brittiska finansministeriet tror, enligt Financial Times, att de ekonomiska förutsättningarna för en brittisk anslutning till euron kommer att finnas om två år.

Internationellt näringsliv

Brittisk/holländska konsumentvaruföretaget Unilever köper amerikanska Bestfood för 20,3 miljarder dollar och blir tvåa i världen på mat efter Nestlé. Analytiker spekulerar nu i en delning av Unilever.

Durk Jager har fått sparken efter 18 månader som chef för Procter & Gamble och efterträds av Alan Lafley. Bolaget vinstvarnade för tredje gången i år och funderar på att sälja verksamheter.

BIS, centralbankernas internationella organisation, varnar i sin årliga rapport för risken för global lågkonjunktur om dollarn och USA-börserna skulle falla samtidigt.

Norska statsägda teleoperatören Telenor köper för 1,9 miljarder dollar aktiemajoriteten i Danmarks näst största mobilteleoperatör, Sonofon.

Frankrike har beslutat sälja sina licenser för tredje generationens mobiltelefoner i en så kallad skönhetstävling, det vill säga regeringen tänker ta hänsyn till vilken service köparna tänker erbjuda, inte bara priset.

Amerikanska mjukvarujätten Microsoft har som väntat dömts till delning på grund av monopolfasoner.

British Airways förhandlar om allians eller fusion med holländska KLM.

Finnair skyller ett kraftigt resultatfall på ökade bränslepriser och slopad tax free.

Tio av världens stora börser, bland andra New York-börsen, planerar en global börs för de största bolagen.

Två av världens största musikförlag, Warner Music och BMG Entertainment, har gjort upp om rättigheter med en av internets mest populära musiksajter, MP3.com. MP3 får betala avgifter till förlagen för att spela deras musik.

Tyska nätbanken Comdirect steg med 13 procent vid introduktionen på Frankfurts tillväxtbörs Neuer Markt, stick i stäv med den nya skepsisen mot internetaktier.

Brittiska mobilteleoperatören Vodafone Airtouch väntas göra den största utförsäljningen på Milanobörsen i år när bolaget säljer 49 procent i tele- och internetbolaget Infostrada.

Sju banker bildar FXall.com för att handla valutor på nätet. De sju är Bank of America, Credit Suisse, First Boston, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley Dean Witter och UBS Warburg.

Italienska fordonstillverkaren Fiat tror sig kunna prestera en betydande vinstförbättring i år.

Amerikanska myndigheter förutser en påtaglig ökning av problemlån i amerikanska banker inför sin årliga genomgång av stora syndikerade krediter.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.