OECD reviderar ned globala tillväxten för 2021

OECD justerar sin prognos över den globala BNP-tillväxten till 5,7%, från 5,8% i maj, för 2021. För 2022 justeras bedömningen till 4,5% från 4,4%.
OECD:s generalsekreterare Angel Gurría.
OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. Foto:TT
”Den globala ekonomiska återhämtningen är fortsatt starkt, hjälp av stöd från regeringar och centralbanker och framsteg i vaccinationer. Men även om global BNP nu har stigit över nivån före pandemin är återhämtningen fortfarande ojämn och länder som kommer ut ur krisen står inför olika utmaningar”, skriver OECD i en rapport på tisdagen.

OECD skriver vidare att makroekonomiskt stöd fortfarande är nödvändigt då utsikterna på kort sikt fortfarande är osäkra och arbetsmarknaderna ännu inte har återhämtat sig.

Det pekas även på att den snabba återhämtningen har tryckt upp priserna för viktiga råvaror som olja och metaller samtidigt som fraktkostnaderna ökat kraftigt.

OECD räknar nu med att inflationen i G20-länder toppar vid 4,5% mot slutet av året och minskar till 3,5% under 2022.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets