Olja: Prisuppgång efter gemensamt uttalande

Råoljepriserna har stigit under måndagens handel, efter att även ha klättrat något under fredagen. Priserna steg under förmiddagen på uppgifter om ett gemensamt uttalande från Saudiarabien och Ryssland. När uttalandet väl kom omkring lunchtid mattades uppgången av något.

”Det är ökat tryck på oljeproducenterna att åtminstone begränsa produktionen, då produktionen konstant expanderar för närvarande”, skriver Commerzbank i en kommentar och refererar till att Opecs oljeproduktion i augusti ser ut att ha ökat med 120.000 fat per dag enligt Bloombergs undersökning.

”Även om Opecs oljeproduktion skulle få ett tak vid den nuvarande nivån, skulle oljemarknaden endast sluta att ha ett överutbud under andra halvan av 2017”, fortsätter Commerzbank.

Saudiarabien ska samarbeta med Ryssland avseende energi och syftet är att minimera volatiliteten på oljemarknaden. De båda länderna ska sätta upp en arbetsgrupp för att övervaka oljemarknaden och ska därefter arbeta fram rekommendationer för att säkerställa stabiliteten.

Samarbetet inkluderar också att finna vägar i syfte att stabilisera oljemarknaden, inklusive begränsningar av oljeproduktionen. Vidare ska Rysslands energiminister Alexander Novak möta ledare för Saudiarabien i såväl oktober som november.

Novak anser att en oljefrysning hade hjälpt tidigare, då balanseringen av marknaden har tagit för lång tid. Ryssland uppges nu vara redo att ansluta sig till en oljeproduktionsfrysning om något sådant beslut fattas.

Saudiarabiens energiminister uppger dock att det för närvarande inte finns något behov att begränsa oljeproduktionen, då marknaden förbättras för varje dag. Däremot är det ett alternativ framöver.

Företrädare för Iran sade samtidigt att de fortsatt planerar för att öka produktionen till nivåer som gällde före sanktionerna infördes mot landet.

Enligt Baker Hughes statistik på fredagen ökade antalet aktiva oljeriggar med 1 till 407 förra veckan, efter att ha varit oförändrade veckan innan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.