Oljepriserna stiger på svag dollar

Råoljepriserna har stigit något under onsdagens handel, efter att ha återhämtat sig i linje med dollarsvaghet med start under tisdagseftermiddagen. Marknaden fortsätter samtidigt att utvärdera utsikterna för en framtida produktionsbegränsningar.

DNB Bank förklarar uppgången i oljepriserna med att marknadens förhoppning ökat om att en produktionsbegränsning ska kunna nås samt med att dollarn försvagats.

Commerzbanks analytiker är dock väldigt tveksamma till att det kommer att ske någon produktionsbegränsning framöver.

“Utsikterna för något avtal om att begränsa produktionen som verkligen kommer att hjälpa oljemarknaden kan inte bli mindre”, skriver Commerzbank i en kommentar. Iran har uppgett att man vill samarbeta för att stabilisera oljemarknaden men vill fortsatt undantas begränsningarna tills landet når produktionsnivån som gällde innan sanktionerna mot landet infördes.

Problematiken med Nigeria och Libyen kvarstår också. Det anses inte vara sannolikt att dessa länder accepterar att begränsa produktionsnivåerna, vilka pressats ned kraftigt av sabotage och krig.

Morgan Stanley uppger dock att Iran kan vara närmare att acceptera ett avtal om oljeproduktionsfrysning men att landets produktion fortsatt är 200.000 fat per dag lägre än nivåerna som gällde före sanktionerna mot landet.

HSBC uppger i en analys att det inte finns några tecken på att efterfrågan på olja kommer att toppa före år 2040. Banken spår att Brentoljan stiger till 60 dollar per fat under 2017 och att den därefter klättrar vidare till 75 dollar per fat under 2018.

Senare under eftermiddagen presenteras USA-statistik över lediga jobb och i kväll väntas Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book.

API-oljelagerstatistiken presenteras därefter vid 22.30 på onsdagskvällen. De officiella oljelagersiffrorna läggs fram på torsdagseftermiddagen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.