Oljepriserna under 30-dollarstrecket

Råoljepriserna fortsätter backa på måndagsmorgonen och både Brent- och WTI-oljan noteras under 30 dollar fatet.

På lördagen meddelade FN:s atomenergiorgan IAEA att sanktionerna mot Iran lyfts på måndagen efter att landet har uppfyllt sin del av kärnenergiavtalet som slöts i somras.

Irans oljeproduktion föll med mer än 1 miljon fat per dag efter att de internationella sanktionerna stramades åt 2012. På söndagen sade iranska tjänstemän att landet förbereder sig för att öka sin oljeproduktion med en halv miljon fat per dag, och att en del av den extra produktionen kan säljas direkt via existerande kontrakt med kunder i Kina och andra asiatiska länder.

Enligt chefen för det statliga oljebolaget National Iranian Oil, Rokneddin Javadi, kan det emellertid ta upp till nio månader innan Iran skriver under sitt första nya oljekontrakt.

På basmetallmarknaden noteras marginellt högre priser under måndagsmorgonen, undantaget aluminium som ligger kvar vid samma prisnivå som vid stängningen i fredags.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.