Omstritt miljardbygge invigs

Det har kallats identitetslöst, för stort och en fara för riksintresset. Under flera år har bygget av omtalade Stockholm Waterfront påverkat stockholmarna. I dag invigs byggnaden.

– Där är en list som skulle ha varit grå, men som nu fått en träfärg. Nåja, man kan inte få allt igenom som arkitekt, säger Hans Forsmark, arkitekt på White.

Han är, tillsammans med kollegan Bengt Svensson, ansvarig för utformningen av nya Stockholm Waterfront. Byggnaden, som består av kontor, ett hotell och ett kongresscenter, stod klart i slutet av januari men invigs officiellt idag, den 17 mars.

Byggvärlden följer med på en rundtur i byggnaden, beläget mellan Stockholms stadshus och centralstationen. Redan från start var bygget kontroversiellt. För två år sedan sade Länsstyrelsens landssekreterare Carl-Gustaf Hagander att anläggningen närmade sig gränsen för att påtagligt skada Stockholms stadssiluett som riksintresse.

I tidningen Arkitekten sade Stockholms nytillträdda stadsarkitekt Karolina Keyzer förra året att ”Man kan fråga sig om det är en byggnad i klass med Oslooperan? Jag tror man ska vara glad om man ens kommer till frågetecknet.”

Lagom till dagens invigning skriver också arkitekturskribenten Eva Eriksson i Svenska Dagbladet att arkitekten ”Ragnar Östberg arbetade i mer än 20 år med Stadshuset. Mellan den omsorg som låg bakom det och processen bakom Waterfront är det ljusår.”

Hans Forsmark på White anser dock att man utifrån läget gjort vad man kunnat.

– Vi på White har fått göra vårt bästa. När det gäller husets höjd har den inte varit ett problem för oss. Stadshuset står fortfarande solitärt och skyms inte, säger han.

Hans Forsmark tillägger att utmaningen för arkitekterna var att platsen egentligen är för liten för det som staden ville ha: En internationellt gångbar hotell- och konferensavdelning.

– Vi kunde inte expandera ytan eftersom huset är omgiven av vägar och järnvägsspår, säger han.

För att lösa problemet valde White bland annat att bygga på höjden. Konferensdelen, som vetter mot vattnet och Stadshuset, fick en friare form. 3 600 stålprofiler i olika vinklar täcker här det yttre höljet.

– Tittar man på stålprofilerna kan man ana konstruktionen bakom. Det är meningen. Det ger en känsla av transparens, säger Hans Forsmark.

Stockholm Waterfront har under hela byggprocessen fått utstå hårda ord. Hur är det att stå som upphovsperson till en sådan byggnad?

– Det är bara att inse att det man gör blir debatterat. Visst kan det vara känsligt men man vänjer sig, säger Hans Forsmark.

Stockholm Waterfront

Projektinnehåll: Kongresshall, hotell och kontorsbyggnad.

Kongresshallen: Rymmer 3 000 personer och är den största kongressanläggningen i Sverige. Har en 128 meter lång glasvägg. Fasaden består av mer än 3 600 stålprofiler.

Byggherre: Jarl Asset Management, ett bolag i Areim-gruppen.

Investeringskostnad: Cirka 2,5 miljarder kronor.

Entreprenör: Peab. Kontorsbyggnaden uppfördes på totalentreprenad, hotellet och kongressanläggningen på generalentreprenad.

Arkitekt: White.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.