Laddar

Öppet krig mellan Skandia och Aktiespararna

På Skandias extra bolagsstämma utbröt bråk mellan Aktespararnas VD Lars-Eric Forsgårdh och Skandias styrelseordförande Lars Ramqvist. Lars-Erik Forsgårdh gick till skarpt angrepp mot styrelsen för att ha hanterat optionsfrågan på ”eländigt sätt”. ”Jag blir förstummad av dina påståenden”, svarade Lars Ramqvist.

Den extra bolagsstämman klubbade igenom det reviderade och omdiskuterade optionsprogrammet, med en majoritet av drygt 93 procent av rösterna som närvarade.

Det var i linje med förväntningarna i och med att Skandias styrelse vid den ordinarie bolagsstämman backat och i stället föreslog ett ettårigt optionsprogram.

Lars-Erik Forsgårdh gick till osedvanligt hårt angrepp mot Lars Ramqvist och styrelsen. Han riktade kritik mot att Lars Ramqvist anser att optionsprogrammet är ”måttfullt”.

Hans anförande var skarpt och hårt.

”Lars Ramqvist jämför med de rövarfasoner som företagsledningarna använder sig av i USA. Ska vi ha det i Sverige som i USA där företagsledningarna stjäl från bolagen?” dundrade han.

Lars-Erik Forsgårdh underströk också att det i dag är fel att jämföra ersättningsnivåerna med de som finns i dag.

”Där har en stor debatt rasat om optionsprogram och där kommer principerna för ersättning att redovisas på ett helt annat sätt framöver”, sade han.

Lars-Erik Forsgårdh riktade också skarp kritik mot att styrelsen, när diskussionerna var som hetast inför den ordinarie stämman, hotat med att avgå om den inte fick igenom optionsprogrammet.

Han ansåg att det var ett förkastligt sätt hur en styrelse arbetade.

”Vi vill i fortsättningen inte se hot om att styrelsen hotar med att avgå. Man måste ställa större krav på styrelseordföranden hur han hanterar en sådan här process”, sade Lars-Erik Forsgårdh.

Han kritiserade också styrelsen för att den alldeles för sent informerat närmare om optionsprogrammet, och underströk att den information som gått ut från bolaget varit alldeles för knapphändig.

”Vi måste, förutom kostnaderna för programmet, få veta vad programmet ger tillbaka till aktieägarna. Programmet måste förfinas mycket mer”, slog han fast.

Efter att Skandias styrelse sjösatt ett förslag till optionsprogram så gick det många turer fram och tillbaka innan de institutionella ägarna accepterade det slutliga beslutet. Skandias styrelse har fått kritik för att inte till en början ha lyssnat på de stora aktieägarnas invändningar. Mot detta riktade Lars-Eric Forsgårdh kritik.

”Huvudansvaret för hur det här optionsprogrammet hanterats är Skandias styrelse. De ansvarar för den eländiga hanteringen”, sade Lars-Erik Forsgårdh.

Lars Ramqvist var inte sen att svara, och tonläget mellan honom och Lars-Erik Forsgårdh var mer uppskruvat än det brukar vara på andra bolagsstämmor.

”Jag har sagt att vi inte vill använda oss av den amerikanska måttstocken när vi diskuterar ersättningar till Skandias chefer. Likt förbannat säger du att vi går dit, det är oförskämt. Jag har sagt att vi inte ska gå åt det amerikanska hållet”, sade Ramqvist.

Han tillbakavisade också kritiken om att ha hotat med att avgå: ”Jag vill inte bli anklagad för att ha hotat att avgå. Jag har arbetat med att hålla samman styrelsen”, slog han tillbaka och underströk att det var de utländska styrelsemedlemmarna som övervägt att avgå.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.