Optimism bland exportföretagen

Business Swedens Exportchefsindex (EMI) når i första kvartalet 2021 den högsta noteringen sedan andra kvartalet 2018. Den starka siffran visar på en tydlig optimism bland exportföretagen i samband med att världsekonomin fortsätter att återhämta sig.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden. Foto: Business Sweden

EMI prognos, som speglar stämningsläget bland svenska varu- och tjänsteexportörer, ökade med 4,8 enheter till 64,9 i första kvartalet, från 60,1 sista kvartalet i fjol.

Ökningen i EMI var främst pådriven av ökningen i delindex för nuläge. Den steg med 7,9 enheter till 64,2 i första kvartalet, från 56,3 föregående kvartal.

”Till skillnad från föregående mätning föll index för förväntad exportefterfrågan för samtliga regioner utom för Nord- och Sydamerika. Index för Sveriges viktigaste exportmarknad Europa backade något, medan Asien föll tillbaka med 8 enheter. Samtliga regioner ligger dock kvar på höga nivåer”, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

”Sammantaget kan vi konstatera att första kvartalets mätning signalerar en tydlig optimism bland exportföretagen. Sannolikt bidrar den pågående utrullningen av vaccin världen över till den positiva synen även om oron för virusmutationer har ökat”, fortsätter Sellgren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.