Osannolikt att Storbritannien får skjuta på EU-betalning

Det är "extremt svårt" att ser hur EU:s budgetregler kan förändras för att ge Storbritannien mer tid att betala avgiften på 2,1 miljarder euro som presenterades denna månad. Det uppgav EU:s budgetchef Jacek Domnic till reportrar på måndagen, enligt Dow Jones Newswires.

Under fredagen meddelade Storbritanniens premiärminister David Cameron att regeringen inte kommer att betala den extra avgiften om 2,1 miljarder euro till EU den 1 december då pengarna ska vara inne. Nu säger EU:s budgetchef Jacek Dominik att det är ”extremt svårt” att ändra på EU:s budgetregler för att ge Storbritannien mer tid.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

En överenskommelse som skulle ge landet mer tid skulle nämligen kräva en ändring av EU:s lagstiftning som reglerar budgetregler, vilket skulle kräva godkännande av en kvalificerad majoritet av medlemsländerna.

Dessutom skulle en ändring av reglerna kunna öppna en ”Pandoras box” för Storbritannien, och sätta igång diskussioner om storleken på landets medlemsrabatt, som man åtnjutit under 30 år.

David Cameron sade under fredagen att det var ”oacceptabelt” att Storbritannien plötsligt har ålagts en extra betalning till EU. Från EU-håll uppges att ökningen för Storbritannien huvudsakligen beror på en upprevidering av landets produktion utifrån en genomgång av data som sträcker sig bakåt i tiden till år 2002.

Dominik säger under måndagen att han är förvånad över premiärministerns reaktion då Storbritannien tidigare inte har opponerat sig när EU har granskat medlemsländers avgifter.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets