Oväntad räntesänkning försvagar euron

En något oväntad räntesänkning från Europeiska centralbanken fick euron att sjunka på valutamarknaden på eftermiddagen.

”Bara tre månader efter den förra räntesänkningen gör ECB det igen”, skriver DNB.

”Detta var oväntat. Draghi sade i juni att man i praktiken hade nått räntebotten, och att bara mindre tekniska justeringar återstod”, konstaterar affärsbanken.

Samtidigt noterar DNB att lägre BNP-tillväxt, lägre inflation och inte minst lägre inflationsförväntningar har ökat pressen på ECB att göra något.

”Både privata och offentliga kvantitativa lättnader har legat i korten ett tag, men tiden är uppenbart inte mogen ännu. Då blir lägre ränta det verktyg som är lättast att ta till”, resonerar DNB.

ECB beslutade vid dagens direktionsmöte att sänka styrräntan från 0,15 procent till 0,05 procent. 50 av 55 bedömare i Bloombergs enkät räknade med oförändrad styrränta medan 5 bedömare räknade med en sänkning till just 0,05 procent. Sänkningen var alltså inte helt oväntad.

In- och utlåningsräntorna sänktes till -0,20 och 0,30 procent, från -0,10 procent respektive 0,40 procent. 42 av 47 bedömare räknade med en oförändrad inlåningsränta medan 5 bedömare räknade med en sänkning till just -0,20 procent.

Centralbankens ordförande, Mario Draghi, kommer i sedvanlig ordning att hålla en presskonferens klockan 14.30 i eftermiddag och lämna ytterligare information.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.