Överdriven rörelse i Raysearch

PORTFÖLJUPPDATERING Doro och Raysearch rapporterade igår. Aktierna utvecklas helt olika idag.
Överdriven rörelse i Raysearch - raysearch-affarsvarlden-700_binary_6867255.png

Småbolagsportföljen har haft en bra vecka. Portföljen är nu upp 1,5 procent sedan start och har utökat avståndet mot OMXSGI till 2,8 procentenheter. Igår rapporterade de två sista innehaven i portföljen, seniormobilbolaget Doro och dosplaneringsbolaget Raysearch.

I förra veckan köpte vi in Doro till portföljen efter vad vi bedömde vara en omotiverat stor nedvärdering. Sifforna var kända på förhand givet att de preliminära siffrorna släpptes redan 18 januari. Bokslutet gav mer kött på benen kring var och varför försäljningen utvecklades något svagare än väntat under fjärde kvartalet.

Storbritannien och Norden tappade 28 respektive 31 procent av försäljningen jämfört med föregående år, främst på grund av flera produktlanseringar av konkurrenter och en svagare marknad. Central- och Östeuropa var starkare och ökade försäljningen 14 procent. Ledningen pekade på att den geografiska expansionen i Östeuropa fortsätter.

Andra ljusglimtar var att försäljningen av smarta telefoner totalt sett var bättre än väntat trots en ganska svag totalmarknad. Likaså att Doro Care växte med 17 procent i årstakt. Andelen återkommande intäkter klättrar till 68 procent av de totala intäkterna och tillväxten för dessa intäkter blev goda 25 procent. Det är viktigt för lönsamheten framöver. Doro går nu också från valutamotvind till medvind då förstärkningen av euron mot dollarn är positiv för bolaget. Slutligen lämnades en 2018-prognos om en omsättning mellan 1,9 och 2,1 miljarder kronor och ett rörelseresultat på mellan 100 och 140 miljoner kronor.

Om vi landar i mittenintervallet, det vill säga 2 miljarder kronor och 120 miljoner rörelseresultat (6 procent marginal), landar värderingen på ev/ebit 7 för 2018. Det är attraktivt. Förtroendet för Doro är rejält tillbakapressat på marknaden och det bör gå att överraska positivt från den här nivån. Vi behåller Doro i portföljen.

På morgonen meddelade styrelsen i Doro att bolaget inleder återköp av aktier för upp till 25 miljoner kronor, motsvarande värdet på förra årets utdelning. Ingen utdelning föreslås. Aktien stiger 6 procent kring lunchtid.

Raysearch blev gårdagens vinnare och stängde upp 8 procent.  De tidigare spekulationerna om vinstvarning kom på skam och de flesta siffror slog analytikernas förväntningar. Troligen var det visst mått av täckning från korta positioner, som före rapporten utgjorde 3,9 procent av kapitalet. Aktien var som mest upp 16,5 procent, men backade tillbaka under dagen.

Den stora snackisen på aktiemarknaden verkar dock vara att Raysearch tillämpar IFRS 15 från och med 2018. Aktien tar mycket stryk under förmiddagen idag och är vid lunchtid ner hela 11 procent. Det är överraskande och omotiverat. Övergången till IFRS 15 har varit känd sedan tidigare och det är förvånande att analytikerna inte har haft med detta i beräkningarna. Effekten är inte annorlunda för Raysearch än för andra liknande bolag. Det medför en tillfällig övergångseffekt och har en redovisningsmässig påverkan i resultaträkningen för främst 2018. Dock påverkas inte kassaflödet alls.

Enligt tidigare redovisningsregler intäktsförde Raysearch den initiala licensavgiften, vilken även inkluderade avgiften för det första årets support som tidigare ingick i licensavgiften. Så kan man inte längre göra. Med andra ord måste supportavgiften, 12 procent av licensavgiften, räknas bort från det initiala beloppet som intäktsförs. Därefter intäktsförs 1 procent per månad.

Raysearch kommunicerar att det innebär att licensintäkterna från Raystation och Raystation reduceras med 12 procent samtidigt som supportintäkterna förväntas öka med motsvarande belopp, dock med i genomsnitt cirka nio månaders fördröjning. Enligt bolaget ger övergången upphov till en temporär minskning om cirka 6 till 8 procent under 2018 jämfört med tidigare tillämpade redovisningsprinciper. Det jämnar dock ut sig över tid och innebär motsvarande högre serviceintäkter över tid.

Kortsiktigt påverkas dock de redovisade vinsterna, vilket aktiemarknaden verkar ta fasta på. Under morgonen har tre analysfirmor som bevakar Raysearch av dessa skäl sänkt vinstestimaten med mellan 8 och 19 procent som mest. Carnegie sänkte även till en sälj-rekommendation.

Det är alltid lite klurigt när redovisningen förändras. Kassaflödesmässigt är effekten noll och nuvärdet av de framtida diskonterade kassaflödena förändras inte. Redovisningsrelaterade multiplar väger dock ofta tyngre kortsiktigt, vilket vi nu ser effekten av. Särskilt i bolag som redan är under viss press från aktiemarknaden. Då kan såna här effekter få tolkningsföreträde.

Samtidigt är Raysearch ett mycket spännande tillväxtbolag och köpbeslutet grundas inte i så stor utsträckning på om p/e-talet är 35 eller 42. Raysearch har precis släppt nya onkologiinformationssystemet Raycare 1 samt en uppdaterad version av dosplaneringssystemet Raystation 7. Bolaget är i ett spännande läge om än mer F&U-tungt givet nuvarande expansionsfas. Vi bedömer att stormen rider över.

Portföljen 16 feb lunchtid.JPG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.