Överskott på banktjänstemän och finansanalytiker

Arbetsförmedlingen har tagit fram prognoser för närmare 200 yrken. Minst konkurrens om jobben finns inom flera vårdyrken, medan många finansyrken hamnar på listan med stort överskott på arbetskraft.

Arbetsförmedlingens prognoser bygger bland annat på över 9000 intervjuer med arbetsgivare runt om i landet och visar var det finns goda chanser till jobb i år och på fem års sikt.

Det råder stor brist på arbetskraft inom flertalet vårdyrken såsom barnmorskor, sjuksköterskor och läkare, men även bland annat lärare, civilingenjörer, lastbilsförare och elektriker finns med på listan.

– Ekonomin befinner sig i en avmattningsfas och arbetslösheten har vänt uppåt de senaste månaderna. Men trots detta är arbetsmarknadsutsikterna goda för utbildad arbetskraft, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Behovet på utbildad arbetskraft väntas bestå de kommande åren. Drivkrafter som påverkar efterfrågan är befolkningsutvecklingen, samt den tekniska och digitala utvecklingen.

Dock väntas större konkurrens om jobben för de yrken som påverkas av strukturförändringar, här nämns bland annat banktjänstemän.

Här finns minst – och störst – konkurrens om jobben

Urval av yrken på högskolenivå där det råder stor brist på arbetskraft
(minst konkurrens om jobben) i år och på fem års sikt
Barnmorskor
Civilingenjörsyrken
Förskollärare
Grundutbildade sjuksköterskor
Läkare
Läraryrken
Mjukvaru- och systemutvecklare
Specialistsjuksköterskor
Speciallärare och specialpedagoger
Systemanalytiker och IT-arkitekter
Urval av yrken inom övriga utbildningsnivåer där det råder stor brist på arbetskraft (minst konkurrens om jobben) i år och på fem års sikt
Buss- och lastbilsförare
Elektrikeryrken
Kockar
Maskinställare och maskinoperatörer inom metallarbete
Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer
Svetsare
Träarbetare och snickare
Underhållsmekaniker och maskinreparatörer
Undersköterskor
VVS-montörer
Urval av yrken på högskolenivå där det råder stort överskott på arbetskraft
(hårdast konkurrens om jobben) i år och på fem års sikt
Banktjänstemän
Fastighetsmäklare
Finansanalytiker och investeringsrådgivare
Fotografer
Grafiska formgivare
Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
Journalister
Musiker, sångare och kompositörer
Urval av yrken inom övriga utbildningsnivåer där det råder stort överskott på arbetskraft (hårdast konkurrens om jobben) i år och på fem års sikt
Butikssäljare
Handpaketerare
Inköps- och orderassistenter
Kafé- och konditoribiträden
Kassapersonal
Kontorsreceptionister
Telefonister
Vaktmästare

Källa: Arbetsförmedlingen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco