Oxford Economics ser fallande inflation 2023

Oxford Economics har reviderat upp sina inflationsprognoser för euroområdet 2022 rejält, men tror att inflationen faller kraftigt till 1,3% under 2023.
ECB
Foto: Michael Probst/TT

I sin analys skriver Oxford Economics att de har skruvat upp sina inflationsprognoser för euroområdet kraftigt den senaste tiden. Under början av 2022 trodde analyshuset att inflationen skulle backa från 2,6% 2021 till 2,0% 2022. Nu ligger prognosen för helåret 2022 istället på hela 6,0%.

Dock har lite förändrats var gäller analyshusets syn på inflationen 2023. Man väntar sig fortfarande fallande inflation under året. Den nuvarande prognosen ligger på 1,3% för helåret 2023. Oxford Economics påpekar att detta är under konsensus och troligen under ECB:s kommande prognoser.

Inflationsdynamiken har inte ändrats

De skriver att den underliggande inflationsdynamiken inte har ändrats, trots de senaste prischockerna som drivit upp årets prognoser. Den höga inflationen drivs främst av höga råvarupriser och allvarliga störningar i globala leveranskedjor, och dessa väntas åtminstone delvis vändas nästa år. Tillväxten väntas också bromsa in och dämpa inflationen även från efterfrågesidan.

”Fallande energipriser och en inbromsning i livsmedelspriserna är i fokus för vår prognos. Just nu ligger råvarupriserna i händerna på nyheter från Ryssland och Ukraina, men framsteg när det gäller att diversifiera energikällorna och stigande globalt utbud väntas få energipriserna att falla nästa år”, skriver de.

Oxford Economics skriver vidare att en annan viktig del i prognosen är sjunkande varupriser. Även om störningar i leveranskedjor kan fortsätta under året tyder fallande efterfrågan på att varuinflationen är nära sin toppen, skriver de.

Dock väntas tjänsteinflationen endast sjunka måttligt nästa år, och vidare stöttas av att löneökningstakten växlar upp. Oxford Economics ser emellertid inte en löneprisspiral i korten, då årets kraftiga uppgångar ses som ”ett desinflationistiskt slag mot realinkomster och konsumenternas efterfrågan”.

ECB väntas pausa efter max 3 höjningar

Med detta som bakgrund tror Oxford Economics att ECB kommer att pausa sin räntehöjningscykel under större delen av 2023. Detta efter tre höjningar 2022.

”Givet nedåtriskerna för tillväxten tror vi faktiskt att det finns en chans att ECB pausar efter två höjningar”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco