Pappers kräver löneökningar på 4 procent

LO-förbundet Pappers bedömer att det finns ett stort utrymme för löneökningar och kräver därför lönelyft på 4 procent i kommande avtalsrörelse 2020.

Det skriver Pappers i ett pressmeddelande på onsdagen.

”Vi vill sända en signal till vår motpart. Det finns ett stort utrymme ”, sade Pappers ordförande Pontus Georgsson vid en pressträff på onsdagen.

Han sade att företagen i pappers- och massaindustrin gör stora investeringar i Sverige och har en god bedömning om den egna lönsamheten. Det finns också ett stort tryck från medlemmarna om att löneökningarna måste bli högre.

Stefan Lundkvist, Pappers avdelningsordförande vid SCA i Munksund, fyllde i:

”Att pengarna finns i bolagen är helt klart. Vi är tvungna att ha en högre nivå för att säkra kompetensen. Vi har problem att både anställa och behålla personal, på grund av lönenivån. För våra medlemmar är det rimliga krav och helt i linje med vad vi också fick lokalt 2019”, sade han.

Pontus Georgsson sade att det skett en snabb ökning av produktionen per arbetare i pappers- och massaindustrin samtidigt som lönerna för pappersarbetarna har släpat efter.

”Vi vill få gapet att stängas. Nu startar vi resan mot att stänga gapet. 4 procent är en rimlig löneökning för våra medlemmar. Det finns ett stort utrymme. Våra medlemmar kommer inte att nöja sig med att vi ligger i linje med vad vi gjorde 2017”, sade han.

Inför föregående avtalsrörelse 2017 krävde LO löneökningar på 2,8 procent och avtalen gav sedan knappa 2,2 procent per år i ett treårigt avtal.

Pontus Georgsson påpekade att det löneutrymme de ser på 4 procent gäller den egna branschen. Han sade att Pappers inte tagit upp sina krav med övriga LO-förbund, men att de kommer att ta med sig sina yrkanden till LO.

”Alla våra medlemmar jobbar i den konkurrensutsatta exportindustrin. Därför är det naturligt att vi har ett rejält inflytande i den process som leder fram till vad vi i LO kommer att kräva”, sade han.

På frågan om varför Pappers väljer att gå ut med egna krav i inför kommande avtalsrörelse svarade Pontus Georgsson att de vill vara tydliga med att vad de vill och företräda sina medlemmar.

”Vi vill tidigt vara tydliga med vad vi anser att vårt utrymme är”, sade han.

Han sade också att Pappers ställer upp på ordningen med industriavtalet, där den internationellt konkurrensutsatta industrins träffar avtal som sedan blir normerande för resten av arbetsmarknaden. Pappers är dock inte med i Facken inom industrin, som förhandlar fram de normerande avtalen, och de har heller ingen önskan att vara med.

Pappers har runt 13.700 medlemmar verksamma i pappers- och massaindustrin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.