Penningmarknaden spår att Fed höjer styrräntan med ytterligare 225 punkter i år

Penningmarknaden spår att Federal Reserve kommer att höja styrräntan med ytterligare 225 punkter till slutet av 2022. Inkluderas höjningen i mars på 25 punkter kommer räntan då att höjas med 250 punkter i år. Det skriver Bloomberg.
Penningmarknaden spår att Fed höjer styrräntan med ytterligare 225 punkter i år - Powell
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Jonathan Ernst, Pool via AP/TT

Inte sedan 1994 har Federal Reserve höjt räntan så kraftigt. Under det omtalade och brutala obligationsåret 1994 höjdes räntan vid ett tillfälle med 75 punkter.

Skyhöga råvarupriser har gett bränsle åt oron för det globala inflationstrycket, och Fed-tjänstemännen har antagit en klart mer hökaktig ton än tidigare.

Den amerikanska inflationen nådde en ny 40-årshögsta nivå på nästan 8% i februari. Fed-chefen Jerome Powell och flera andra beslutsfattare har antytt att de är villiga att höja räntan i steg om 50 baspunkter om det behövs.

Nästa räntebesked kommer den 4 maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.