Pessimism bland handlarna

Inom detaljhandelns syns en fortsatt tro på svag lönsamhet.

Den svaga lönsamheten uppges bero delvis på sommarrean som påverkar många handlares lönsamhet negativt. Hela 61 procent svarar att rean har en negativ effekt på butikens lönsamhet, samtidigt som allt fler varor säljs på rea.

Framtidsindikatorn fortsätter att sjunka, från -16 i juni till -21 i juli, visar Svensk Handels Framtidsbarometer.

Noteringen är den lägsta i år, och härleds till att branschen ser en sjunkande lönsamhet och planerar färre nyanställningar under de kommande tre månaderna. Förväntningarna på en ökad försäljning är fortsatt på en positiv nivå men sjunker jämfört med föregående månad.

”Samtliga indikatorer pekar nedåt för handeln samtidigt som arbetsgivaravgifterna höjs den 1 augusti. Det kommer att bli en tuff höst för den svenska ungdomsjobbskaparen nummer ett, detaljhandeln”, kommenterar Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Sommartider förknippar många kunder med rea. Och kundernas förväntan att kunna handla på rea har ökat under de senaste tre åren. Samtidigt säger tre av tio handlare säger att de idag säljer en större andel varor på rea än för tre år sedan.

Ständiga reor höjer butikens försäljning på kort sikt men långsiktigt skapar det en konsument som förväntar sig ständigt låga priser vilket urholkar branschens lönsamhet, kommenterade Jonas Arnberg.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets