Pessimism bland handlarna

Regeringens aviserade höjning av arbetsgivaravgiften för unga kommer att slå hårt mot lönsamhet och anställningsvilja inom handeln. Trots tro på ökad försäljning faller Framtidsindikatorn fem procentenheter och landar på -7.

Det framgår av Svensk Handels Framtidsbarometer.

”Höjda arbetsgivaravgifter sänker anställningsplaner och vinstutsikter. Nyanställningar stoppas och medarbetare kommer att sägas upp”, skriver Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel, i en kommentar.

I Handelsbarometern uppgav 4 av 10 handlare att personalstyrkan i detaljhandeln som helhet kommer att minska de kommande tre månaderna.

43 procent tror att vinstmarginalen kommer att minska under våren.

Närmare hälften av handlarna (47 procent) tror på en positiv försäljningsutveckling den kommande tremånadersperioden.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.