Pistat för säkert åk

Förutsatt att inget dramatiskt händer med konjunktur och krona är vinterturismbolaget ett säkert kort. Det är dock svårt att se ett lyft för aktien det kommande året.

VÄNTA När Affärsvärlden i mitten av oktober förra året tittade närmare på Skistar var det med slutsatsen att förutsättningarna för att driva skidanläggningar var nästan optimala – bra köpkraft hos hushållen, svag krona, stigande intresset för skidåkning, klimatdrivet hemmasemestrande och en vinter som i fjällen hade ovanligt många skiddagar. Dessvärre var bolaget också värderat som att detta skulle vara för evigt och Affärsvärlden satte sälj på ett års sikt. Det visade sig vara en riktig rekommendation, medan börsen sedan dess gått upp 16 procent, har Skistaraktien bara lyft 3 procent.

 Med skipass-priser som i vinter i snitt är 6 procent högre än föregående säsong (liftkort står för drygt hälften av intäkterna) borde ändå omsättningen kunna öka 2019/2020, förutsatt att skidföret inte blir alltför dålig och antalet skiddagar håller de föregående årens nivå.

Det finns också förhoppningar om att den nya flygplatsen i Sälen/Trysil, som invigs 21 december, ska lyfta Skistars båda skidorter, såväl vad gäller logi- som liftkortsintäkter. Potentialen är dock svårbedömd, danskar hittar redan i stor utsträckning till framför allt Trysil och om det går att få britter att överge Chamonix och Val d’Isère för skandinaviska lågfjäll återstår att se. En annan möjlig trigger för aktien är potentialen i Skistars försäljning av fastigheter och mark.

På något års sikt är det dock svårt att se påtagligt lyft vare sig från flygresenärer eller fastighetsklipp i Skistar. Mer troligt är att bolaget med hjälp av framför allt prishöjningar kan höja rörelseresultatet med ett par procent per år de kommande åren, förutsatt att inget dramatiskt händer med konjunktur och krona. Det skulle ge p/e-tal på kring 20 för både 2019/2020 och 2020/2021 och en direktavkastning på cirka 3 procent. Med sänkta ränteutsikter och medföljande lägre avkastningskrav ser den värderingen mindre utmanande ut än för ett år sedan. Det räcker dock inte längre än till att säljrekommendationen justeras upp till neutral.

Detta är en kortversion av Pistat för säkert åk. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.