PMI siffror pekar på svag återhämtning i tysk ekonomi

Den tyska näringslivets sammanvägda inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 49,2 i november jämfört med 48,9 föregående månad.

Det visar preliminär statistik. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades ett index på 49,3.

Index för industrin steg till 43,8 jämfört med 42,1 föregående månad. Väntat var ett index på 42,8.

Index för tjänstesektorn sjönk till 51,3 jämfört med 51,6 föregående månad. Här väntades ett index på 52,0.

Markit-ekonomen Phil Smith säger i en kommentar att det under ytan av den beskedliga huvudsiffran märks en ytterligare viss konvergens mellan den mer inhemskt fokuserade tjänstesektorn och den exportberoende industrisektorn.

“Även om tjänstesektorn visar viss motståndskraft växer den bara begränsat och i den lägsta takten på tre år”, sade han.

Tysk industri ligger kvar på tydliga kontraktionsnivåer även om flera indikatorer rör sig i rätt riktning varpå den värsta nedgången kan vara över, resonerade han.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här