PMI-siffror visar alltmer på en V-kurva

Euroområdets kombinerade inköpschefsindex, PMI, för juni har studsat upp och dessutom över förväntan. Bankerna som kommenterar utfallet säger att utvecklingen allt mer tyder på en V-kurva, men varnar för alltför stor optimism.
Fredrik Sandberg/TT och Yvonne Åsell/SvD/TT

Från Swedbanks håll säger man att siffran uppmuntrar till att tro att skadan från coronapandemin kan hållas inom det första halvåret.

Däremot påpekar man att euroområdet ännu inte har återvänt till tillväxtterritoriet (juni-siffran blev 47,5, index över 50 behövs för att antyda tillväxt), och att utsikterna för den exportinriktade tillverkningen ser mindre ljusa ut.

Nordea säger att läget nu börjar ljusna. Dock tror man ändå att det blir ett negativt tillväxtår.

”Vi förväntar oss att tillväxten i euroområdet kommer att bli cirka minus nio procent i år trots betydande åtgärder från regeringar och centralbanker runt om i världen för att minska lågkonjunkturen”, skriver banken.

ING säger att PMI-siffran visar på en V-återhämtning, åtminstone för tillfället. Däremot varnar man för att bli alltför optimistiska eftersom indexet är fortsatt under 50.

Commerzbank kommenterar utfallet som tecken på ökad ekonomisk aktivitet men tillägger att det säger lite om hur snabbt ekonomin kommer att nå före-krisnivåer.

Banken tror att PMI kommer att utvecklas i linje med tiden efter finanskrisen.

”Efter en stark ökning i real BNP i andra kvartalet kommer den uppåtgående trenden att bli mycket långsammare under resten av året. Det kommer å ena sidan ta tid att reparera störda försörjningskedjor och å andra sidan fortsätter den globala efterfrågan att hållas tillbaka på att coronapandemin håller på att bekämpas i andra delar av världen”, skriver banken.

Commerzbank tror att nivån från före krisen inte kommer att uppnås förrän 2022.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här