Polestar tar lån på 950 miljoner dollar

Elbilstillverkaren Polestar har tagit ett lån om 950 miljoner dollar från 12 internationella banker och bekräftar sin prognos för 2025, framgår det av ett pressmeddelande.
Polestar tar lån på 950 miljoner dollar - 1665079276-01-7-gallery-d
Foto: Polestar

Lånet kommer från tolv olika banker som inkluderar bland annat BNP Paribas, HSBC, Chartered och Natixis. Lånet kommer i formen av en treårig lånefacilitet.

”Att säkra finansiering från ett syndikat av globala banker återspeglar våra partners stöd för Polestars tillväxtkurs. Tillsammans med Geelys fulla finansiella stöd och tillgång till innovativ teknik och ingenjörsexpertis har vi stärkt vår väg mot break-even i kassaflödet 2025”, säger vd Thomas Ingelath.

Enligt Polestar förser lånet bolaget med de medel som krävs för att finansiera verksamheten i dess nästa steg. Den 31 december 2023 uppgick kassan till runt 770 miljoner dollar.

Nyligen meddelade Volvo Cars att man siktar på att dela ut sitt innehav i Polestar till sina aktieägare. I dagens pressmeddelande bekräftar den andra storägaren Geely Holding att man blir långsiktig i Polestar.

”Vi kommer att behålla våra aktier i Polestar och avser att delta i framtida finansieringsaktiviteter när så krävs. Polestar kommer att ha full tillgång till teknik och ingenjörsexpertis från Geely Holding för att förverkliga sina globala tillväxtmål”, säger Daniel Li, vd på Geely Holding Group.

Polestar bekräftar även sina utsikter för 2025 i dagens pressmeddelande.

”I slutet av året förväntar sig Polestar en volymtillväxt som stödjer volymmålet för 2025 och en tvåsiffrig bruttovinstmarginal. Volym- och marginalutvecklingen förväntas vara viktad mot andra halvåret 2024, då de två SUV:arna når full produktion och global distribution”, skriver bolaget.

Polestar skjuter även på publiceringen av sin delårsrapport vilken var tänkt att komma imorgon den 29 februari. När den väl släpps anges inte. Bolagets ledning kommer dock hålla en webcast imorgon den 29 februari för att diskutera verksamheten och utsikterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets