Positiv start väntas på börsveckan

Stockholmsbörsen väntas inleda med små rörelser med dragning åt plus på måndagen. Positiva signaler från handelssamtalen mellan USA och Kina ger stöd åt stämningen på världens finansmarknader.

Omkring klockan 8.30 låg terminerna för DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris runt oförändrade nivåer. Förhandeln hos IG indikerade en öppning på plus 0,2 procent för Stockholms OMXS30-index.

Veckan inleds lite lugnare på rapportfronten än den flod av delårssiffror som strömmade in i förra veckan. Byggbolaget NCC öppnade sina böcker på måndagsmorgonen och siffrorna visade sämre utfall än väntat, både vad gäller vinst, omsättning och orderingång. Det åtgärdsprogram som presenterades för ett år sedan börjar få effekt, men det återstår viss tid innan åtgärderna får fullt utslag, skriver vd Tomas Carlsson i delårsrapporten.

I USA avslutades förra veckan med stigande kurser, efter uppgifter att USA och Kina har gjort framsteg i handelssamtalen. I lördags kom också positiva tongångar om handelssamtalen från Kinas handelsdepartement, som meddelade att delar av texten till “fas 1” i handelsavtalet med USA är “i stort sett klar”.

Även i Asien har börserna gått upp på måndagen.

Bland måndagens nyheter märks att Nibe köper 51 procent av aktierna i Therm-X of California och har också option på att köpa resterande 49 procent. Therm-X har en förväntad omsättning 2020 överstigande 60 miljoner dollar.

I Bublars riktade nyemission, som aviserades i fredags, har teckningskursen fastställts till 5:22 kronor per aktie. Nyemissionen har tecknats av en grupp professionella investerare. Aktien stängde på 6:00 kronor i fredags.

En rad ändrade rekommendationer och riktkurser har kommit sedan i fredags:

* Getinge-aktien är köpvärd trots kursuppgång, skriver DI i måndagens tidning. Aktien bör fortsätta upp i takt med förbättrade resultat, anser tidningen.

* Handelsbanken sänker sin rekommendation för Electrolux till behåll från köp med minskad riktkurs till 270 kronor (280).

* På Swedish Match upprepar Handelsbanken sin köprekommendation och höjer riktkursen till 620 kronor, från tidigare 600, efter snusbolagets delårsrapport i fredags. På Swedish Match drar också Carnegie upp sin riktkurs till 500 kr (470) och upprepar sitt köpråd.

* Boliden får höjd rekommendation av Credit Suisse till neutral (förut underperform). Riktkursen ökas till 245 från 205 kronor.

* SEB Equities minskar sin rekommendation för Probi till sälj från behåll. Riktkursen sänks till 230 kronor (255).

* Pareto höjer riktkursen för Kindred till 83 kronor, från 69, och behåller sitt köpråd.

* Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för Autoliv till behåll från köp. Riktkursen dras ned till 90 från 96 dollar.

* På Autoliv ökar också SEB Equities riktkursen till 915 kronor från 835 och upprepar sitt köpråd, enligt Bloomberg.

* SEB Equities minskar sin rekommendation för Thule till behåll från köp. Riktkursen är 215 kronor.

* På Sweco drar SEB ned sitt råd till sälj från behåll. Riktkursen höjs till 280 från 266 kronor, enligt Bloomberg.

* På Indutrade sänker Handelsbanken sin rekommendation till behåll från köp. Danske Bank drar också ned sin rekommendation, till sälj från behåll.

Börsveckan ger köprekommendation till Volvo, Nyfosa, Svolder och Tele2 medan avvakta blir rådet för Telia och Qliro.

Månagens fortsatta rapportagenda bjuder bland annat amerikanska AT&T och Spotify innan USA-börserna öppnar samt Google-ägaren Alphabet i kväll. På svensk front kommer siffror från Beijer Electronics.

Sverige ställde ju om till vintertid på söndagen, men i USA sker det en vecka senare på söndagen den 3 november. Det är därför en timmes mindre tidsskillnad under veckan mellan Sverige och USA och New York-börserna öppnar klockan 14.30 svensk tid.

Vidare kan aktiviteten på den svenska finansmarknaden komma att påverkas av eventuella ledigheter i samband med att skolbarnen har höstlov i veckan.

På onsdag kväll kommer centralbanken Federal Reserve med räntebesked och på fredag är det dags för de amerikanska jobbsiffrorna. På svensk rapportfront bjuds i veckan på siffror från bland andra Stora Enso, MTG, Hexagon, SCA och Sobi.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här