Powell: Federal Reserve har viljan att få ner inflationen – även om det höjer arbetslösheten

Federal Reserves ordförande Jerome Powell sade under tisdagen att centralbanken har viljan att få ner inflationen, även om det kommer få arbetslösheten att stiga i landet. Det skriver Wall Street Journal.
Jerome Powell, Federal Reserve
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Al Drago/Pool via AP/TT
”Att återställa prisstabiliteten är ett ovillkorligt behov. Det är något vi måste göra”, sade Jerome Powell i en intervju med Wall Street Journal, som även gav signaler om att Fed kan följa upp sin senaste räntehöjning med 50 punkter till intervallet 0,75-1% med liknande höjningar även i juni och juli.

Powell sade även att han hoppas på att Fed kan få ner inflationen och behålla en stark arbetsmarknad samtidigt, vilket kan få arbetslösheten att stiga något. I april kom arbetslöshetssiffror in på 3,6%.

I nuläget har centralbanken inte indikerat något stopp för sina räntehöjningar. Om inflationen inte avtar kan det få fler Fed-ledamöter att anse att räntan behöver höjas närmare 4% under kommande 12 till 18 månader, snarare än nivån kring 3% som de flesta ansåg vid policymötet för två månader sedan.

”Vi kommer att fortsätta tills vi känner att vi är på en plats där vi kan säga: ’Ja, de finansiella förhållandena är på en lämplig plats’. Vi ser att inflationen håller på att sjunka”, sade Powell till Wall Street Journal.

Federal Reserve har tidigare målat upp den höga inflationen som tillfällig, något man har fått backa ifrån. I april kom den amerikanska inflationen in på 8,3%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets