Prispressen kommer utifrån
I år har temperaturen bland it-konsulterna höjts markant. Det märks både på börskursen hos de bolag som är noterade och att det åter igen görs ansenliga nyanställningar i Sverige. Baksmällan efter it-yran för några år sedan verkar definitivt vara över och kunder har åter börjat investera i nya system. Analysföretaget IDC räknar med att den svenska marknaden för it-tjänster ökar med fyra procent i år och fem procent nästa år för att sedan hålla den takten fram till 2009. Men prispressen och konkurrensen fortsätter att vara hård och trycket från lågkostnadsländer som Indien och de baltiska länderna finns hela tiden där. Undersökningsföretaget Exidos it-barometer pekar i samma riktning och spår att företagens it-budgetar ökar med två procent i år. Andra halvåret ser dock svagare ut förutom inom outsourcing där den starka efterfrågan fortsätter.
Enligt it-barometern så kommer också snittpriserna inom it att ligga kvar på ungefär samma nivåer som under 2004 för nyckelkompetenser inom it och telekom. De senaste årens sparpaket har dock gjort it-konsulterna så pass slimmade att den bättre efterfrågan nu rätt omgående omsätts i nyanställningar. De flesta bolagen har under året aviserat att man planerar att öka personalen också i Sverige. Det leder i sin tur ofta till en jakt på mindre bolag som kan vara ett effektivt sätt att få in både nya personal och kompetens liksom i bästa fall även nya kunder.
En snabbare konsolidering av branschen generellt är annars något många väntar på. Det faktum att lönsamheten visserligen blivit bättre men ändå inte ökar i takt med volymerna talar för det. Den snabba ökningen av outsourcing drar också branschen mot större och färre enheter för att nå de skalfördelar som är ett centralt inslag när företag lägger ut sin it-drift och utveckling.
En tydlig trend på den svenska marknaden för it-tjänster enligt it-barometern hösten 2005 är att förflyttningen av it-arbeten från bolagens egen verksamhet till it-konsulter fortsätter. Omsättningen inom outsourcing i Sverige ligger på runt 17 miljarder och den marknaden väntas växa runt fem procent i år.
En effekt av ökad outsourcing är att marknaden krymper för mindre företag. Den som kniper kontrakten gör vanligtvis rätt mycket av jobbet självt och en konsult som tidigare kanske levererade direkt till kunden måste nu gå via en konkurrent.
Samtidigt pratas det kanske mer om att flytta it-verksamhet utomlands snarare än att gå till beslut och handling. Enligt it-barometern så är det bara 600 miljoner kronor om året som går direkt från svenska köpare av it-tjänster till offshore-leverantörer. I den privata sektorn så var off-shore med som ett alternativ i 18 procent av upphandlingar, inom it- och telekomsektorn fanns det med i en tredjedel. Det talar för att blotta möjligheten att lägga produktionen på annat håll utövar en rejäl press på priserna i Sverige.
Efterfrågan på konsulttjänster drivs till stor del fortfarande av företagens önskan att öka sin interna effektivitet snarare än att försöka öka konkurrenskraften eller
bli mer kundanpassade. It-säkerhet är också något som får företagen att öppna plånboken i allt större omfattning. IP-telefoni och IP-baserade nätverkskommunikation, IP-VPN, är andra områden som fortsätter att växa ordentligt.
Konsultbolag med exponering mot telekom fortsätter också att njuta av en relativ stark efterfrågan på tjänster från både operatörer och andra trots att branschen är pressad av priskrig och tuff konkurrens. Utveckling av bredband och triple play, datatelefoni och tv från samma anslutning, liksom större fokus på mobila datatjänster har genererat nya affärer. Det har dock inte resulterat i någon nämnvärd uppgång i priserna än så länge.
Inom outsourcing fortsätter också trenden mot bredare affärer där inte bara it-drift och systemutveckling ingår utan också att man tar hand om andra affärsområden som till exempel lönehantering eller ekonomi och redovisning. Det här håller på att förändra karaktären på framför allt en del större aktörer som IBM och Accenture. Dessutom sätter det ytterligare press på mindre spelare utan någon tydligt nischkompetens. Med allt större enheter och önskan bland köpare att få så mycket som möjligt från en leverantör minskar deras marknad.
Samtidigt motsägs den utvecklingen av att kunderna blir allt mer sofistikerade och i allt större utsträckning plockar olika delar från olika leverantörer.
JAN LINDROTH
jan.lindroth@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.