Pundet fortsätter stärkas

Pundet apprecierades till den starkaste nivån mot dollarn sedan dagen efter folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU i kölvattnet av ett oväntat högt utfall för tjänstesektorns inköpschefsindex i augusti.

Indexet steg till 52,9 i augusti jämfört med 47,4 föregående månad och förväntningarna på 50,9. Under föregående vecka överraskade även indexet för industrin med en rejäl uppgång.

”Utfallen för augusti bidrar till de senaste bevisen för att den initiala chocken från Brexit-omröstningen håller på att avta. Men även om den brittiska ekonomin har stått emot bättre än väntat fortsätter vi att tro att den ekonomiska aktiviteten kommer att påverkas allt mer av den utdragna osäkerheten efter omröstningen”, kommenterade Nordea-ekonomen Bo Jakobsen.

För euroområdets vidkommande överraskade emellertid indexet på nedsidan och sjönk till 52,8 efter att även tyskt dito visat på ett oväntat lågt utfall. Analytikerna hade räknat med att indexet skulle stiga till 53,1 från juli månads 52,9.

”Även om den övergripande bilden indikerar stadig men trög ekonomisk tillväxt på 0,3 procent under årets tredje kvartal antyder de reviderade siffrorna att ekonomin tappar, snarare än ökar, i momentum”, säger Chris Williamson som är chefsekonom vid IHS Markit som sammanställer undersökningen.

Dollarn noteras vid små förändringar gentemot euron gentemot fredagseftermiddagen och det är även små rörelser i kronan, även om den svenska valutan stärktes temporärt på uppmuntrande statistik under morgonen.

Det viktigaste och mest överraskande var uppgången i tjänsteproduktionen, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson, där månadstakten var +0,8 procent och årstakten var +5,3 procent. Förväntningarna låg på +0,5 respektive +3,6 enligt SIX News analytikerenkät.

”Särskilt den inhemska ekonomin visar överraskande god tillväxt och orderingången antyder att det finns förhoppningar för tillverkningsindustrin också”, kommenterade Isaksson.

Även industriproduktionsuppgången var uppmuntrande, även om trenden är fortsatt dämpad. Orderingången var dock också stark, vilket antyder att industriproduktionen kommer att ta fart, resonerade han.

På räntemarknaden noteras de svenska och tyska obligationsräntorna vid oförändrade nivåer, efter att först ha inlett dagen något lägre.

Kronan reagerade inte nämnvärt på morgonens oväntat låga inköpschefsindex för tjänstesektorn. Utfallet blev 53,2 för augusti, jämfört med 57,8 föregående månad och med prognosen på 56,1 enligt SIX News analytikerenkät. Under förra veckan kom inköpschefsindex för tillverkningssektorn också in klart svagare än väntat.

Vidare var försäljningsvolymen inom detaljhandeln i EMU-området upp med 2,9 procent i årstakt i juli, mot väntade +1,9 procent.

Från Kina meddelades under morgonen att inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 52,1 i augusti jämfört med 51,7 närmast föregående månad.

”Index över sysselsättning och företagens förväntningar förbättrades tydligt jämfört med utfallen i juli samtidigt som övriga inte ändrade sig mycket”, kommenterade Zhengshen Zhong, chef för makroekonomisk analys vid SEBM Group.

Japans motsvarighet sjönk däremot till 49,6 i augusti från 50,4 föregående månad, vilket innebar att nivån hamnade under tillväxtgränsen.

”Företagens aktivitet halkade tillbaka i negativt territorium när vi passerat den första hälften av det tredje kvartalet 2016. Takten på nedgången var dock marginell och med en viss expansion av nya order kan det finnas anledning till att vara positiv kring utsikterna”, kommenterade Amy Brownbill, ekonom vid IHS Markit.

Indiens inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 54,7 i augusti från 51,9 månaden innan och Rysslands motsvarighet backade till 53,5 från 55,0.

Bank of Japan kommer inte att diskutera någon penningpolitisk åtstramning vid det kommande penningpolitiska mötet. Det uppgav centralbankens ordförande Haruhiko Kuroda under ett tal på måndagen, vilket föranledde en yenförsvagning.

USA och Kanada har stängda marknader med anledning av firande av Labor Day och därför presenteras ingen statistik från andra sidan Atlanten i dag. Vidare avslutas G20-mötet i Kina under dagen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.