Räntorna och kronan faller

De svenska obligationsräntorna föll ordentligt och kronan försvagades på bred front under tisdagens handel, efter att Riksbanken varit oväntat duvaktig i samband med det penningpolitiska beskedet.

Förutom att reporäntan sänktes till 0,00 procent skruvades även den förväntade reporäntebanan ned ordentligt.

I SIX News sammanställning räknade 19 av 20 bedömare med att räntan skulle sänkas. Medelestimatet för reporäntan låg på 0,08 procent. Det lägsta estimatet låg på 0,00 procent och det högsta på 0,25 procent, med en median på 0,05 procent.

“Vi förväntar att Riksbanken avvaktar länge och att nästa steg blir en räntehöjning 2016. Vi ser inte någon reporänta under noll eller lansering av okonventionella åtgärder. Den svenska ekonomin och kreditkanalerna fungerar väl”, skrev Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, i en kommentar efter beskedet.

“Direktionen bedömer att reporäntan behöver vara kvar på denna nivå tills inflationen tydligt tagit fart. Först i mitten av 2016 bedöms det vara lämpligt att långsamt börja höja räntan”, meddelade Riksbanken.

Enligt Riksbankens bedömning är svensk ekonomi relativt stark och konjunkturen fortsätter att förbättras, bland annat med en förväntad ombalansering i Sveriges ekonomi mot export, men att inflationen är för låg. Samtidigt meddelade man att man trots sänkningen har möjlighet att stimulera mer om det skulle behövas.

“Sammanfattningsvis fortsätter Riksbanken att slåss med näbbar och klor för att behålla trovärdigheten om inflationsmålet. Det understryks av att Riksbanken har sänkt styrräntan till noll i ett läge då BNP-tillväxten är hygglig, sysselsättningen ökar mycket snabbt och bostadsmarknaden blir allt hetare. Det är alltså kris i inflationsfrågan men långt ifrån kris i den svenska ekonomin”, skrev Nordea i en kommentar.

Riksbanken justerade även upp bedömningen av Sveriges BNP till +1,9 procent under 2014 från tidigare 1,7 procent. Prognosen för 2015 justerades samtidigt ned marginellt, medan prognosen för 2016 justerades upp.

Under eftermiddagen presenterades USA-statistik med blandade utfall. Orderingången av varaktiga varor var svagare än väntat i september och husprisindex för augusti hamnade också något lägre än analytikernas prognoser. Däremot överraskade konsumentförtroendet för oktober ordentligt positivt.

Konsumentförtroendet steg från 89,0 till 94,5, vilket kan jämföras med förväntningarna på 86,8. Index över den nuvarande situationen ökade något och förväntningarna rörande aktiviteten under de kommande sex månaderna steg till 95,0 från 86,4 månaden innan.

Från svenskt håll kom även statistik över detaljhandel, handelsbalans och producentpriser.

“SCB har under förmiddagen presenterat en del makrostatistik för september som visar att det är fortsatt ganska bra fart på den inhemska efterfrågan men fortsatt svagt på exportmarknaden”, summerade Pensers chefsekonom Sven-Arne Svensson.

Den svenska totala detaljhandeln steg med 2,8 procent på årsbasis september, mot förväntade +3,3 procent.

Producentpriserna var upp 1,7 procent i årstakt i september, och jämfört med september i fjol har priserna ökat med 3,3 procent på exportmarknaden och ökat med 1,5 procent på importmarknaden.

Den svenska handelsbalansen visade ett överskott på 1,4 miljarder kronor i september, enligt preliminära beräkningar från SCB, mot förväntade +3,1 miljarder. Vidare steg exporten med 9 procent i årstakt medan importen växte med 14 procent.

På onsdagen väntas Federal Reserve lämna sin styrränta oförändrad vid 0-0,25 procent och samtidigt ta beslut om att avsluta obligationsköpen, enligt Bloombergs och Reuters enkäter med ekonomer och analytiker.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight