Råoljepriset det lägsta på 17 år

Världsmarknadspriset på råolja faller för tredje dagen i rad. Ett terminskontrakt för leverans av amerikansk råolja är nu nere på knappt 26 dollar per fat, den lägsta nivån sedan maj 2003.
Råoljepriset det lägsta på 17 år - olja-usa-700_binary_6991049.jpg

Motsvarande kontrakt för så kallad brentolja har samtidigt sjunkit till 28:35 dollar per fat.

Investmentbanken Goldman Sachs konstaterar i en kommentar att efterfrågan på bränsle har kollapsat på global nivå till följd av coronapandemin och att nedgången ser allt värre ut.

Bankens analytiker räknar med att priset på brentolja kan falla så lågt som till 20 dollar per fat, vilket skulle vara den lägsta nivån sedan 2002.

För helåret räknar Goldman Sachs analytiker med att efterfrågan på olja kommer att falla med 1,1 miljoner fat per dag, vilket skulle vara rekord.

En indikation på den kollaps i efterfrågan som pågår kom från Japans handelsdepartement på onsdagen, enligt vilken råoljeimporten till landet föll 9 procent i februari jämfört med ett år tidigare.

Iraks regering har begärt ett krismöte mellan oljekartellen Opecs medlemsländer och andra stora oljeländer som Ryssland för att göra upp om krisåtgärder.

Sedan en tid pågår dock ett priskrig mellan Opecländerna och Ryssland, vilket inleddes sedan de misslyckades med att göra upp om sänkta produktionskvoter. Inte minst har oljejätten Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern ökat produktionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets