Rättegången mot Birgitte Bonnesen inleds i dag

Idag inleds rättegången mot Swedbanks förra VD Birgitte Bonnesen. Hon åtalas för bland annat grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation efter Uppdrag gransknings avslöjande om omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbank.
Rättegången mot Birgitte Bonnesen inleds i dag - Birgitte-Bonnesen-700-170307_binary_6831100.jpg
Swedbanks förra VD Birgitte Bonnesen riskerar fängelse i mellan sex månader och sex år om hon döms.

Det är första gången på decennier som en före detta vd för en svensk storbank ställs inför rätta, rapporterar SVT.

I februari 2019 kunde SVT:s Uppdrag granskning avslöja omfattande misstänkt penningtvätt även i Swedbank, vilket fick aktien att rasa. Birgitte Bonnesen tvingades därefter också att avgå.

Rättegången är unik i flera avseenden: Dels är det första gången som en tidigare vd för en av storbankerna ställs inför rätta, dels är det mycket ovanligt med åtal om svindleri. Enligt uppgifter från Ekobrottsmyndigheten är detta det tredje svindleriåtalet under de senaste tio åren.

Rättegången förväntas pågå under åtta veckor. Fälls Birgitte Bonnesen riskerar hon fängelse i mellan sex månader och sex år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco