Reallönerna steg 3,5% i augusti – exkluderat för boräntorna

Reallönen för en genomsnittlig löntagare i Sverige steg med 3,5% i augusti jämfört med samma månad förra året, om man exkluderar boräntorna.
Reallönerna steg 3,5% i augusti – exkluderat för boräntorna - SVENSKA PENGAR valuta mynt krona
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Inkluderat boräntorna så minskade reallönen med 3,5%.

Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

”Liksom i de flesta jämförbara länder ökar de svenska konsumentpriserna fortfarande snabbare än lönerna. Reallönen ser dock ut att ha bottnat sedan ett antal månader. Fortsätter inflationen att dämpas kan reallönerna snart börja stiga igen, åtminstone om man räknar bort de höjda bolåneräntorna”, säger Petter Hällberg vid Medlingsinstitutet.

Enligt preliminära uppgifter, som ännu inte inkluderar retroaktiv lön, ökade lönerna med 3,5% jämfört med föregående år. Med hjälp av en modellskattning som tar hänsyn till retroaktiv lön förväntas ökningen bli 4%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.