Reallönesänkningar att vänta för löntagarna – facken oeniga om att kräva kompensation eller ej

Löntagare i Sverige väntas i år få en så kallad reallönesänkning. Det framkallas av inflationen och innebär att löntagare för första gången sedan 90-talet kommer få mindre i lön efter att man dragit bort inflationen från lönehöjningen. Det skriver SVT.
Lån, ekonomi, pengar, bolåneräntor
Foto: Henrik Montgomery / TT
Samtidigt är fackföreningarna oense om man ska kräva kompensation för inflationen under nästa års avtalsrörelse. Fackorganisationerna Elektrikerna och Målarna vill se en kompensation lika stor som inflationen. Men IF Metall ställer sig tveksamma till kompensationerna.

”Det absolut sämsta vi kan hamna i är en situation som på 80- och 90-talet där vi jagar inflationen vilket slutar med luft i plånboken och att arbetslösheten ökar. Så det är jätteviktigt att det blir en lösning på det”, säger Veli-Pekka Säikkälä som är avtalssekreterare på IF Metall.

I ett marknadsbrev från SEB skriver banken att det är ”föga förvånande” att fackorganisationerna inte är samlade kring kravet på kompensationer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.