Regeringen går vidare med proposition kring ändringar i minerallagen

Regeringen har idag beslutat om en proposition som syftar till att göra det enklare att öppna gruvor i Sverige.
Dannemoragruvan. Pressbild.
Dannemoragruvan. Pressbild.

De föreslagna förändringarna påverkar minerallagen och väntas träda i kraft den 1 juli.

Regeringen har flaggat för detta tidigare. I slutet av februari meddelade man att man avsåg gå vidare med att ändra Natura 2000-tillståndsprocessen. Nu läggs det också en proposition. Tidslinjen för förändringarna är i linje med tidigare kommunikation.

”Vi behöver fler gruvor för att minska Sverige och EU:s beroende av råmaterial från tredje land. En säker och hållbar tillgång till mineral och metaller är nödvändig för att möjliggöra det gröna samhällsbygget, stärka konkurrenskraften och elektrifiera Sverige. Det här förslaget är en hörnsten i regeringens arbete med att effektivisera och göra tillståndsprocesser mer förutsebara”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Börsen har ett stort antal bolag som arbetar inom prospektering, och som påverkas om det blir lättare att öppna gruvor.

Förändringarna innebär att ett Natura 2000-tillstånd, i de fall ett sådant tillstånd krävs, inte ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas. Prövningen av ett Natura 2000-tillstånd kan i stället göras i samband med prövningen av ett miljötillstånd, vilket innebär att detta kommer tidigare i processen.

Regeringens proposition innebär också att det sker ett förtydligande i minerallagen om att uppgifterna i miljökonsekvensbeskrivningen ska ha den omfattning och detaljeringsgrad som behövs för prövningen av koncessionsansökan, heter det i ett pressmeddelande från regeringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.