Regeringen kräver svar om SCB-haveriet

Civilminister Lena Micko (S) kallar till sig generaldirektören för Statistiska centralbyrån (SCB). Ministern vill ha svar kring de felaktiga arbetslöshetssiffror som myndigheten levererat.

– Jag tycker det allvarligt. Statistik förutsätter man ska vara rätt. Det utgör en grund till politiska beslut och bedömningar, säger Lena Micko till Svenska Dagbladet.

Tidigare i höstas pekade SCB:s statistik på att arbetslösheten stigit kraftigt – vilket visade sig vara fel. SCB har upptäckt att deras siffror för arbetslösheten och sysselsättningen i Sverige kan ha varit felaktiga ända sedan 2018.

Efter missen – SCB släpper reviderade arbetslöshetssiffrorDen reviderade AKU-statistiken kommer att publiceras den 14 november, i samband med publiceringen av AKU för oktober. 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här