Regeringen ska ge sex miljarder extra till regionerna

Nu har Tidöpartierna bekräftat de medieuppgifter som florerat under morgonen om att regeringen ska ge sex miljarder kronor extra till regionerna i landet.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Pontus Lundahl / TT

Tillskotten kommer i vårändringsbudgeten. Det meddelades via en pressträff.

”Statens förväntan är att pengarna ska användas för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal”, säger statsminister Ulf Kristersson på pressträffen.

Kristersson påpekar också att tillskottet kommer att räcka för en kortsiktig ekonomisk lösning men att regionerna behöver ”fatta så kloka beslut som möjligt”.

Näringsminister Ebba Busch uppger att det omräknat i sjukskötersketjänster innebär cirka 7 000 sjuksköterskor.

”Det här är ett rejält tillskott. De aviserade varsel vi sett är någonstans kring 6 000. Vi har nu fog för att säga att staten gör sin del för att regionerna ska få förutsättningar för att behålla vårdpersonalen”, säger hon.

Pengarna kommer i formen av generella statsbidrag. Det innebär att regionerna själva får bestämma hur de ska användas.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tidigare flaggat för att regionerna kan gå med ett underskott om 24 miljarder kronor under året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets