Regeringen vill göra miljardsatsningar på infrastruktur

Regeringen vill öka takten i klimatomställningen och att minska transportsektorns utsläpp är en förutsättning för att nå klimatmålen. Därför föreslås i budgetpropositionen för 2022 satsningar på över 3,9 miljarder kronor som ska påskynda omställningen i transportsektorn samt stärka sammanhållningen och möjligheten att jobba i hela Sverige, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: Stefan Jerrevång / TT
På en presskonferens i dag sa klimatministern Per Bolund att fordonsskatten för bensin- och dieselbilar höjs i den kommande budgeten. Samtidigt höjs miljöpremien för elbilar, rapporterar SVT.

Vidare tillför regeringen en miljard kronor i budgeten för 2022 avseende järnvägsunderhåll, uppgav infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Regeringen föreslår också en sänkning av banavgifterna under 2021, vilket ska göra det billigare för transportföretagen som kör på järnvägen, enligt ministern.

”Nu genomför vi den största satsningen någonsin när det gäller järnvägsinvesteringar”, sa Tomas Eneroth.

Regeringen presenterar också en halv miljard kronor för att underlätta för människor att välja cykel som transportmedel. Arbetsgivare som ger cyklar till sina anställda ska få skattelättnader, skriver SVT.