Rekord för nyföretagandet i Sverige

Under första kvartalet startades 22 116 nya företag. Det är nytt rekord för ett enskilt kvartal, skriver Visma som sammanställt ny statistik från Bolagsverket.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

De 22 116 företag som registrerades under första kvartalet innebär en ökning med 4% jämfört med motsvarande period i fjol.

”Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och tack vare digitala verktyg har det aldrig varit lättare att starta eget. Därför är det enormt glädjande att allt fler svenskar gör verklighet av sina företagsdrömmar”. Det säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Aktiebolag dominerar kraftigt och står för 80 procent av de nyregistrerade företagen. I 15 av landets 21 län ökar nyföretagandet. Störst är ökningen i Sörmland, med 16% följt av Östergötland, med 12%. Det enda större tappet står Västmanland för, med en tillbakagång på 10%.

”Pandemin har slagit hårt mot den svenska ekonomin. Den framtidstro som det här rekordkvartalet tyder på är en positiv signal för sysselsättningen och välfärden i landet”, säger Boo Gunnarson.