Rekordhög framtidstro bland svenska exportbolag

Svensk Exportkredits index över exportföretagens framtidstro ligger på en rekordhög nivå.
Export
Värtahamnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk Exportkredits index över exportföretagens framtidstro har  tagit ett jättekliv jämfört med situationen för ett år sedan. För ett år sedan låg indexet på minus 35, i höstas hade indexet stigit till plus 29 och nu uppgår det till rekordhöga plus 46. Det är det högsta värdet i Exportkreditbarometerns historia.

”Nu när pandemin verkar avta ser företagen åter ljust på framtiden. Exportföretagens höga framtidstro är väldigt viktig för jobben och den ekonomiska tillväxten, eftersom exporten står för nästan halva Sveriges BNP”, säger Catrin Fransson, VD för Svensk Exportkredit (SEK).

58% av landets största exportföretag räknar med en ökad orderingång under det kommande året. I höstas låg motsvarande andel på 51%. Dessutom avspeglas detta i företagens sysselsättningsplaner. Vartannat exportföretag räknar med att öka antalet anställda i Sverige det kommande året.

Samtidigt bedömer 51% av företagen att deras finansiella situation kommer att stärkas under det närmsta året. I höstas var motsvarande andel 43%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.