USA-börserna
Rekyl på Wall Street
Relativt svag bilförsäljning i februari tillsammans med uttalanden om Iran från Israels premiärminister togs som ursäkt för att ta hem en del kursvinster. USA-börserna upplevde sina största nedgångar sedan den 30 januari i år.
Dow Jones Industrial Average var vid stängningen 0,5 procent lägre vid 18.203. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 0,5 procent till 2.108 och Nasdaq Composite var ned med 0,6 procent till 4.980.
Nasdaq Composite stängde på måndagen för första gången över 5.000-nivån, vilket kan ha gett en del investerare höjdskräck och därav vinsthemtagningarna på tisdagen.
Räntan på den tioåriga obligationen var upp 2 punkter till 2,12 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade med 2 punkter till 2,71 procent.
Israels premiärminister Netanyahu uttryckte oro för ett amerikanskt kärnavtal med Iran, när han talade inför kongressen. Relativt svaga försäljningssiffror från flera biltillverkare i februari inverkade också negativt på börssentimentet.
“Det är bara en ursäkt för placerare som önskar plocka ned risken efter en stark indexutveckling i februari”, säger David Lutz, chef för ETF-handeln vid Jones Trading, till CNBC.
Den säsongsjusterade årsförsäljningstakten av lätta fordon i USA uppgick till 16,23 miljoner i februari 2015, jämfört med 16,66 miljoner i januari.
Fords bilförsäljning föll med 2 procent i februari, vilket fick aktien att backa 2,4 procent.
Bland dagens delårsrapportörer kom Best Buys kvartalsresultat in över förväntan medan försäljningen understeg analytikerkonsensus. Elektronikkedjan meddelade samtidigt höjd ordinarie utdelning, en extrautdelning och planer på aktieåterköp. Aktien steg 1,4 procent.
Sportartikelkedjan Dick’s Sporting Goods överträffade FactSets analytikerkonsensus både vad gäller resultat och försäljning. Aktien lyfte 1,1 procent.
Veckostatistik från The Retail Economist och Goldman Sachs visade att försäljningen förra veckan jämfört med veckan dessförinnan var oförändrad i amerikanska affärskedjor. Jämfört med i fjol steg försäljningen med 1,8 procent.
Johnson Redbook-index, som också mäter omsättningen i den amerikanska detaljhandeln, steg 2,6 procent förra veckan jämfört med i fjol.
Lastvagnstillverkaren Navistar, en konkurrent till Volvo-koncernen i Nordamerika, rapporterade en minskad förlust i sitt senaste kvartal jämfört med samma kvartal föregående år. Navistar steg 0,8 procent.
Navistar upprepade även sin prognos över antalet leveranser av bussar och Class 6-8-lastbilar som man förväntar sig på den nordamerikanska totalmarknaden i år.
Bland IT-aktier som tappade mycket märktes Alibaba som sjönk 2,9 procent och Cisco som handlades ned 2,1 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.