Rekyl uppåt på börsen väntas

Stockholmsbörsen ser ut att öppna uppåt på måndagen efter förra veckans kursras. Förväntningar om ett mer koordinerat globalt agerande, med bland annat räntesänkningar, mot coronavirusets effekter kan ge stöd till kurserna.

Såväl Federal Reserve som Bank of Japan har gjort särskilda uttalanden med budskapet att de är redo att agera. Fed-chefen Jerome Powell uppgav i fredags att den amerikanska ekonomin fortsatt är stark, men Fed bevakar utvecklingen noga över coronavirusets effekter. President Donald Trump sade i helgen att Fed har en viktig roll nu, särskilt psykologiskt, och att det bör “vara en ledare” och sänka räntan. BOJ-chefen Haruhiko Kuroda följde på måndagen upp med att även de är redo att agera på grund av coronavirusets effekter, och stötta stabiliteten på finansmarknaderna.

På de asiatiska marknaderna har på måndagen synts en återhämtning, i Fastlandskina med över 3 procent och i Japan steg Nikkei 225-indexet 1 procent.

USA-börserna fortsatte ned i fredags men återhämtade sig något efter att kurserna rusade vid stängningen. Dow Jones stängde ned med 1,4 procent, S&P 500 på minus 0,8 procent och Nasdaqs kompositindex slutade oförändrat.

På europeisk front hade terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 stigit med 1,6 respektive 1,1 procent vid 8.30-tiden på måndagen. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning 1,7 procent upp för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även USA-terminerna noterades på plus på morgonen svensk tid.

Rapportperioden är nu över för denna gång för börsbolag efter ett crescendo i slutet av förra veckan för framför allt mindre bolag. Måndagen är ju första vardag i ny månad och på statistikfronten kommer inköpschefsindex från en rad länder. Störst fokus ligger på ISM i USA, som väntas ha sjunkit något till 50,5 från 50,9 föregående månad. Kinas officiella inköpschefsindex för industrin, som kom i helgen, föll brant i februari.

Inköpschefsindex för svensk industrisektor steg till 53,2 i februari, från reviderade 52,0 månaden före. Enligt Infront räknade analytiker med ett index på 51,2 för februari.

Nokia får en ny vd. Rajeev Suri, som suttit på posten på över tio år, ersätts av Fortum-chefen Pecka Lundmark.

På svensk nyhetsfront har Pledpharma meddelat att det pausar all dosering av patienter i fas 3-programmet Polar för läkemedelskandidaten Pledox efter interaktioner med den franska läkemedelsmyndigheten.

Amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA har “stängt” sitt varningsbrevsärende om diagnostikbolaget Boule Diagnostics sedan bolaget adresserat överträdelserna enligt det varningsbrev som FDA skickade i början av oktober 2018.

Dagens Industri skriver på måndagen om frågetecken kring coronaeffekten hos NGM-bolaget Light Airs luftrenare. Light Air-aktien har den senaste månaden rusat 350 procent på NGM, men frågan är om bolagets luftrenare ger något ökat skydd mot coronaviruset. Nej, säger Folkhälsomyndigheten, samtidigt som Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, är av motsatt åsikt.

På måndagen är det handelspremiär på Nasdaq First North för medicinteknikbolaget Qlife. Nyemissionen inför noteringen tecknades till runt 280 procent fördelat på cirka 3.700 stycken tecknare. Teckningskursen per aktie var 12:30 kronor, eller strax därunder med tanke på den teckningsoption som ingick.

Rekommendationer

* DI ger en köprekommendation på Industrivärden. Investmentbolaget är en bra basaktie i portföljen. Låg belåning och en väntad vändning för ett av de tunga innehaven kan ge extra lyft framöver, skriver tidningen.

* Börsveckan råder till att köpa hjälmteknikbolaget Mips och guldproducenten Lundin Gold. Däremot blir rekommendationen avvakta för Hövding, Boozt, Scandic, Saab och CTT.

 

Makroagendan

* Spanien: Industri-PMI februari kl 9.15

* SCB: investeringsenkäten kl 9.30

* Italien: Industri-PMI februari kl 9.45

* Frankrike: industrilager 1 kv kl 9.50

* Tyskland: Industri-PMI februari kl 9.55

* EMU: Industri-PMI (def) februari kl 10.00

* Storbritannien: Industri-PMI (def) februari kl 10.30

* AF: veckostatistik kl 10.45

* Danmark: Industri-PMI februari kl 11.00

* USA: Markit industri-PMI (def) februari kl 15.45

* USA: bygginvesteringar januari kl 16.00

* USA: ISM industri-PMI februari kl 16.00

* Konjunktur: JP Morgan global industri-PMI kl 17.00

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här