Riksbanken: Kontantanvändningen på den lägsta nivån någonsin

Mindre än en tiondel av alla betalningar sker med kontanter. Svenskarna betalar istället mer med kort eller Swish. Det skriver Riksbanken i den årsvisa rapporten "Så betalar svenskarna".

Svenskarna betalar alltmer sällan med kontanter, skriver Riksbanken i rapporten. På tio år har andelen som betalar med kontanter fallit från runt 40% till under 10%. Nu används kontanter främst för små betalningar och av äldre personer.

Dessutom ökar andelen swishbetalningar och svenskarna betalar nu oftare med Swish än med kontanter. Under en 30-dagarsperiod har 75% av svenskarna betalat med Swish.

Trenden med att svenskarna betalar mer med kort eller Swish istället för kontanter har även förstärkts under coronapandemin och även äldre personer har börjat swisha mer, skriver Riksbanken. Andelen kontaktlösa betalningar i butiker har också ökat då gränsen för kontaktlösa betalningar höjdes i april.

Riksbanken påminner i rapporten om att de undersöker möjligheten att ge ut så kallade e-kronor, samt att man samarbetar med andra centralbanker för att förbättra valutaöverskridande betalningar och att man förbereder för att omedelbara betalningar, som Swish, ska kunna göras via Riksbankens system.

Samtidigt har vissa grupper i samhället har dock svårt att klara sig utan kontanter och Riksbanken påpekar att de som vill använda kontanter ska kunna fortsätta att göra det.