Riksbanken lämnar räntan oförändrad men ser sänkning tidigare än väntat

Inflationen är fortsatt för hög och det finns risk för bakslag menar Riksbanken som lämnar styrräntan oförändrad på 4%. Samtidigt bedömer direktionen att räntan troligen kan sänkas tidigare än vad som indikerades i november.
Riksbanken lämnar räntan oförändrad men ser sänkning tidigare än väntat - Riksbanken
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4% och menar att en åtstramande penningpolitik fortfarande är nödvändig för att inflationen ska stabiliseras nära målet på 2%.

Samtidigt bedömer direktionen att det är mindre risk för att inflationen biter sig fast på för höga nivåer.

“Aktiviteten i svensk ekonomi har dämpats och inflationen har sjunkit påtagligt. Därtill ligger inflationsförväntningarna nära målet och lönerna ökar i måttlig takt. Styrräntan kan därför troligen sänkas tidigare än vad som indikerades i prognosen i november”, skriver Riksbanken och utesluteter inte att styr­räntan kan sänkas under första halvåret i år.

Direktionen betonar också att det finns risker som kan göra att inflationen stiger igen, exempelvis nya utbudsstörningar till följd av den geopolitiska oron, att företagens prissättningsbeteende ännu inte normaliserats eller att kronan åter försvagas kraftigt.

För att normalisera balansräkningen har direktionen också beslutat att utöka försäljningarna av nominella statsobligationer från 4,2 till 5,7 miljarder kronor per månad från och med februari i år. Totalt ökar därmed försäljningstakten från 5 till 6,5 miljarder kronor per månad.

I samband med beskedet publiceras en kortare penningpolitisk uppdatering men inga nya prognoser. Nästa rapport med prognoser publiceras den 27 mars.

En pressträff med riksbankschef Erik Thedéen och Åsa Olli Segendorf, chef för avdelningen för penningpolitik, hålls klockan 11.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.